Frédéric Bolley pakt wereldtitel

Print
Stefan Everts moet GP-zege nipt aan thuisrijder Windham laten
BR>BUDDS CREEK - Frédéric Bolley heeft gisteren in het Amerikaanse Budds Creek zijn eerste wereldtitel gepakt. De Fransman, die duidelijk last had van zenuwen, had aan een achtste en een tiende plaats genoeg om wereldkampioen te worden. Pit Beirer, de enige die Bobol nog kon bedreigen reed een goede eerste reeks (vierde), maar kwam er in de tweede manche niet aan te pas: veertiende.
Stefan Everts miste de GP-zege op een haar. De Rotemnaar eindigde met evenveel punten als thuisrijder Kevin Windham maar de Yank kon een beter resultaat in de tweede reeks voorleggen.
Na Tortelli stond dus opnieuw een Fransman op de hoogste trede. Voor Bolley was het de eerste wereldtitel uit zijn loopbaan. "Een droom die werkelijkheid wordt", reageerde een dolgelukkige Bolley. "Hier heb ik jaren voor gewerkt. Dit is de bekroning voor alle inspanningen."
Voor het seizoen waren er nochtans weinig mensen die geloofden in de kansen van Bolley. De Fransman startte achter Everts als de nummer twee in het team van Dave Grant. De crash van Everts in Beaucaire was een enorme opdoffer voor het team, maar voor Bolley was het eerder een verlossing. Hij mocht nu voluit zijn kans gaan. "Daar ben ik het niet mee eens", aldus Bolley. "Als Everts het hele seizoen had gereden, was ik ook voor de wereldtitel gegaan. Ik stond op gelijke voet met hem."
Halfweg het seizoen leek die nummer één-positie ver weg. Rivaal Pit Beirer leek gewonnen spel te hebben. "Klopt, in Engeland en Italië heb ik twee hele slechte resultaten gehaald", aldus Bobol. "In Kester kwam de kentering: die dubbele reekszege heeft me vleugels gegeven. Ik werd steeds sterker en kon Beirer meer onder druk zetten. Met succes, want uiteindelijk is hij gekraakt."

Lafaards


Bolley werd weliswaar wereldkampioen maar de meeste aandacht ging gisteren toch naar het duo Everts-Windham. Everts werd voor de start van de eerste reeks op een striemend boe-geroep getrakteerd door de Amerikaanse supporters. Een gevolg van een uitspraak die hij een tijdje geleden had gedaan. Everts noemde de Yanks immers lafaards omdat ze zich massaal terugtrokken voor deze Grote Prijs. Windham had deze GP aanvankelijk niet gepland, maar schreef zich toch in wegens die uitspraak van Everts. Windham had maar één doel voor ogen: Everts kloppen. Daar slaagde hij dus in.
"Everts blijft voor mij één van de beste piloten aller tijden", zei Kevin Windham. "Maar als mens heeft hij voor mij toch veel van zijn waarde verloren. Je collega's lafaards noemen, dat doe je niet. Daarom doet deze overwinning extra deugd. Op deze manier heb ik hem toch even op zijn plaats gezet."
Over zijn uitspraak over de Amerikanen was Everts duidelijk: "Het was nooit mijn bedoeling om die gasten zwart te maken. Ik heb enorm veel respect voor hen. Het was niet negatief bedoeld. Ik wilde ze gewoon naar deze Grote Prijs lokken, want ik wilde eens graag tegen hen rijden. Meer niet. Spijtig dat de toeschouwers dat hier verkeerd opnemen. Ik voelde constant de vijandigheid van die mensen."
Eerste reeks: 1. Everts; 2. Hughes (VS); 3. Windham (VSt); 4. Beirer (Dui); 5. Pichon (Fra); 6. Tortelli (Fra); 7. Albertyn (ZAf); 8. Bolley (Fra); 9. Jorgensen (Den); 10. Coppins (NZl); 11. Vuillemin (Fra); 12. Reynard (VS); 13. Bervoets; 14. Belometti (Ita); 15. Crockard (Ier).
Tweede reeks: 1. Windham; 2. Albertyn; 3. Everts; 4. Vuillemin; 5. Hughes; 6. Reynard; 7. Tortelli; 8. Bervoets; 9. Jorgensen; 10. Bolley; 14. Beirer.
Eindstand GP: 1. Windham 35; 2. Everts 35; 3. Hughes 28; 4. Albertyn 26; 5. Tortelli 19; 6. Vuillemin 18.
Eindstand WK: 1. Bolley; 2. Beirer; 3. Vuillemin; 4. Hughes; 5. Bervoets; 6. Maschio; 7. Coppins; 8. Giesbers; 9. Van Rees; 10. Belometti; 11. Everts.

.

Nu in het nieuws