"Franky heeft alles om een toptrainer te worden"

LOKEREN -

Georges Leekens kijkt uit naar het weerzien met Franky Van der Elst. "Er bestaat een grote appreciatie tussen ons beiden. Uit de trainer-speler-relatie groeiden we naar elkaar toe. We zijn vrienden, ja. Maar zaterdag bestaat de hechte band even niet. Negentig minuten lang zijn we vijanden. Ik gun Germinal Beerschot écht het allerbeste, ik geloof dat ze ook op verplaatsing punten gaan sprokkelen, maar wel nà zaterdag.

BR>Ik heb altijd geweten dat Van der Elst trainer zou worden. Hij bezit de kwaliteiten om uit te groeien tot een topcoach. Zijn jarenlange ervaring in het topvoetbal geven hem een voorsprong op de andere trainers. Hij weet hoe spelers zich voelen en leerde bij Brugge omgaan met de gigantische druk. Zijn nuchtere match-analyses geven blijk van voetbalintelligentie. Toch voelt hij zich niet te groot om constant bij te leren: bij Brugge interesseerde hij zich zelfs voor de medische rapporten. Tenslotte heeft hij ook de menselijke kwaliteiten om het te maken: Franky is correct, blijft zichzelf en kan zijn eigen persoon wegcijferen. Omwille van al die eigenschappen haalde ik 'm ook terug bij de nationale ploeg.

"Germinal Beerschot gaat punten beginnen pakken op verplaatsing. Na zaterdag, wel te verstaan."

Georges Leekens

Akkoord, hij is nog jong. In bepaalde situaties reageert hij als speler. Die fout maakte ik destijds ook bij Cercle. Je staat te dicht bij de groep en soms wil je jezelf manifesteren. Maar bij Germinal Beerschot zal hij de klappen van de zweep snel leren. Hij koos voor een

lastige club

, maar als je ambitieus bent, moet je meteen gaan voor het hoogste mogelijke.

Nee, ik heb geen tactisch foefje bedacht om hem te verrassen. Daar geloof ik niet in. Twee dagen is te weinig om systeem en fysiek bij te schaven. Ik probeer de jongens te overtuigen van hun eigen kwaliteiten, zodat het enthousiasme van de training ook in de match terugkeert.

Het enige échte probleem van Lokeren is het vertrek van Jan Koller. Die aanvallende hiaat veroorzaakt twijfels en dus risicoloos voetbal. En een chauffeur die bang is voor een ongeluk, raakt betrokken in een botsing. De rest, van zwakke fysiek tot kliekjesvorming, is prietpraat.

Ik weet dat heel Lokeren naar een zege snakt. Toch leg ik geen extra druk. Met

moeten

bereik je niks. Germinal Beerschot is een moeilijke tegenstander. Het Antwerpse team beschikt over veel ervaring, met Marc Degryse op kop. Ook de gevaarlijk infiltrerende Hofmans vrees ik. Gezien hun leepheid verwondert die wisselvallige start me. Maar goed, ik ben op mijn hoede voor Franky."

Nu in het nieuws