"Ruimte voor eigen ambitie"

Print
Marc Wauters sluit nieuwe arbeidsovereenkomst af met Rabobank
BR>LUMMEN - Spaar jezelf voor de finale. Vijf woorden die een wereld van verschil maken voor Marc Wauters. De arbeidsovereenkomst die de Limburger met Rabobank afsloot wordt qua werkvoorwaarden sinds die zevende plek op het WK van vorig jaar anders ingevuld. Wie zich uitsluitend concentreert op knechtenwerk schopt het niet tot nummer 49 op de UCI-ranking.
Parijs - Brussel
"Ik kan meer dan gewoon maar bidons ophalen. Voor mezelf was ik daar al lang uit, het grote publiek heeft dat pas sinds Valkenburg door. Nu krijg ik af en toe ruimte voor eigen ambitie. Hopelijk is dat ook in Parijs - Brussel zo."
Winst in de Ronde van Engeland en de Ronde van Luxemburg, gedeelde vreugde onlangs met Erik Dekker na het binnenhalen van de GP Eddy Merckx: dat het Marc Wauters dit seizoen voor de wind gaat mag een understatement van jewelste heten. Zonder dat onverwachte zwempartijtje in de Atlantische Oceaan - valpartij annex opgave op de beruchte Passage du Gois in de tweede etappe van de Tour - had de balans misschien nog meer streepjes op de creditzijde vertoond.
"Nooit verscheen ik in een betere conditie aan de start van de Ronde van Frankrijk", kijkt Wauters terug. "De Tour was nog niet vertrokken of ik lag al op mijn rug. Jammer, vooral omdat het besef blijft knagen dat je al dat labeur in de aanloop naar la Grande Boucle verzette zonder er achteraf de vruchten van te kunnen plukken."
"Het heeft moeite gekost om me op te laden, maar ik voel me ontzettend goed nu."
Marc Wauters
Wauters keek nadien noodgedwongen tegen zes competitieloze weken aan. De vloek van toen zou nu een zegen kunnen worden. De Lummenaar voelt zich, op een moment dat het conditionele verval bij een flink stel van zijn collega's onherroepelijk inzet, fris als een bliekje. "Het heeft wat moeite gekost om me op te laden voor het najaar, maar ik voel me ontzettend goed nu. Vorig jaar moest ik tot de slotweek van de Vuelta wachten op aanvaardbaar niveau, anno 1999 voel ik me nú al ontzettend goed. Dat belooft voor wat komen gaat. Parijs - Brussel bijvoorbeeld, al is dat niet mijn hoofddoel voor het najaar. Dat is een paar weken verderop gesitueerd, tussen Parijs en Tours."
Eén week na de Franse herfstklassieker wordt in Verona een andere, ook niet onbelangrijke wedstrijd gereden. Wauters' minste zorg op dit moment, zo blijkt. "Pas als bondscoach De Cauwer zijn selectie vrijgeeft spits ik de aandacht op het WK toe, eerder niet. Wie zegt dat ik mijn plaats heb bij de twaalf die naar Italië zullen gaan? Er kan nog zoveel gebeuren tussen vandaag en 10 oktober."
"Als de bondscoach in de problemen zit, zeg ik niet nee tegen het WK tijdrijden."
Marc Wauters
De Rabobank-renner last na Parijs - Brussel een vrije zondag in. Daags nadien staat de Ronde van Rheinland-Pfalz op het programma. Kon een tripje tussendoor naar Sint-Niklaas - op het BK tijdrijden ligt een quasi-zeker WK-ticket op de Limburger te wachten - er dan echt niet af?
"Dat BK past niet in mijn schema, dat liet ik de wielerbond al twee dagen na mijn winst in de GP Eddy Merckx weten. Misschien leg ik mezelf wel toe op de olympische individuele chronorace van volgend jaar in Sydney, dat zegt me wel wat. Wat ik zou doen als De Cauwer me straks zou vragen als invaller? Tja, ik weet dat Rik Verbrugghe (sinds de Tour zeker van zijn selectie maar opgever in de Vuelta, nvdr) wat conditionele problemen ondervindt. (Denkt na.) Als de bondscoach me toch zou oproepen zeg ik niet nee, denk ik. Dan praat ik met Rabobank om uit te vissen hoe zij erover denken."
First things first, Wauters start vanochtend in de klassieker tussen de twee hoofdsteden. Met ambitie, maar zonder duidelijke richtlijnen. "Het tactisch praatje hebben we nog niet gehad. Ik veronderstel dat ploegleider De Rooij ons zal vragen om met zoveel mogelijk renners vooraan te zitten in de finale. We zien op dat moment dan wel hoe we een en ander aan boord zullen leggen. Weet je, op twee weken tijd evenveel keer winnen in de hoofdstad zou mooi zijn. Wordt Brussel een beetje mijn gewest."

.

Nu in het nieuws