"Mijn spelers moeten krijgers worden"

"Wat wij Huggins bieden, is belachelijk met wat hij in Italië of zelfs in Charleroi zou kunnen verdienen."

BR>Eddy Casteels

"Iedereen weet hoe bezeten ik ben."

Eddy Casteels

"Heel België is geïnteresseerd in wat wij hier hebben."

Eddy Casteels

bovenkop:RB Antwerpen opent vanavond competitie met verplaatsing naar Bree

RB Antwerpen-coach Eddy Casteels

ANTWERPEN -

RBA-coach Eddy Casteels zette gisteren zijn spelers op scherp door hen de videobeelden van het Charleroi-in-titeldelirium voor te schotelen. "De smoel van Cleymans, bij ons in de Arena. Desy, op de ring. Zwaaiend met het netje. Ziek word ik daarvan. Ik verwacht van mijn spelers hetzelfde."

Veel kenners achten Telindus Antwerpen in staat om na twee verloren finales dit jaar de hoofdprijs te grijpen. Scherpschutter Gudfinnson is een waardige vervanger voor Vanhaele, De Voogd biedt extra centimeters onder de borden en Rowe zou eindelijk fit moeten zijn. De slag om de arm, evenwel: vrijwel de hele kern is einde contract, met coach Eddy Casteels op kop.

Gazet van Antwerpen: Wordt dit dan het cruciale jaar voor Racing?

Eddy Casteels:

"Ik ben al heel veel aan die bel gaan hangen en zal dat blijven doen. Bestuur, leg die gasten toch vast, voor een jaar of vijf! Dan bouwen we het sterkste team van België. In juni was er een beheerdersvergadering. Daarop werd ik gefeliciteerd met de prestaties. Ik vroeg het bestuur daar en dan om zo snel mogelijk concrete voorstellen op tafel te leggen? Waar blijven ze? Een kwestie van middelen? Als je die niet hebt, moet je ermee stoppen.

Yves Dupont en Herbert Baert: die gasten krijgen massa's telefoons. Leuven, Charleroi, Oostende: die wachten niet op ons. Nog erger zijn de

agents

: als je in de handen van die gieren valt... Maar je moet die gasten niet, omdat ze

toch van ons zijn

proberen te lijmen met twee appels.

Nochtans leek de contractverlenging van Roger Huggins, de Britse topper waarheen half Europa hengelde, de ambities van Racing duidelijk te tekenen.

"Het heeft me een reis naar Amerika gekost, maar het was de moeite waard. Huggins heeft genoeg ervaring in het Europese basketbal. De gouden bergen die je in Griekenland voorgespiegeld krijgt, zijn hoog en blinken. Maar hoe vaak eindigt dat niet in miserabele omstandigheden en gebroken huwelijken? Huggins had de keuze tussen een zuiders avontuur en nog een jaar blijven bij de club waar hij altijd, van a tot z, correct behandeld is geworden. Roger is een unieke mens. Geloof dat gelul niet dat hij de Michael Jordan van België is. Een half miljoen dollar en andere onzin. Vergeleken met wat Huggins in Griekenland of zelfs bij Charleroi kon krijgen, verdient hij bij ons belachelijk weinig."

Gaat de onzekere toekomst wegen op deze competitiejaargang?

Zoals Wim Vanhaele vorig seizoen, toen hij al wist dat hij bij ons wegging, met zijn kop ervoor gaan liggen is; zo weet ik dat die gasten, hoe hij toekomst er ook uitziet, door een vuur zullen gaan. Ik wil dat mijn spelers beesten worden.

Warriors

. Ik wil in het hoofd van mijn spelers geraken. Bij Wim Vanhaele duurde dat drie jaar; Michael Huger had dat toen hij hier binnenkwam. Uit die mentaliteit zal het succes voortvloeien. Ja, iedereen weet hoe bezeten ik ben, maar toch heb ik nog andere waarden in het leven. Mijn gezin, bij voorbeeld."

Ook jij bent einde contract?

"Natuurlijk zou ik mijn taak hier willen verderzetten. Via recrutering en vorming ben ik al drie jaar hier iets aan uitbouwen. Met Baert en Dupont werk ik al acht jaar samen. Heel België weet wat wij hier opgebouwd hebben. Heel België is daar jaloers op. Er zijn genoeg coaches die al zijn komen aankloppen om hier de zaak in handen te nemen. Als de club de visie van Casteels wil volgen, zal dat met Casteels zijn. Anders: ja, er zijn nog clubs waar ik mijn visie kan uitbouwen. Maar goed, in die drie seizoenen heb ik dat in de Arenahal ook kunnen doen. Het bestuur gaf me een budget. Daarbinnen deed ik wat ik wil. Natuurlijk zou ik liever de 50 extra miljoenen hebben waarmee mijn Charleroi-collega kan werken, maar dat frustreert me niet. Al weet ik dat er met 100 miljoen iets meer te maken valt...

Natuurlijk gaan wij voor die titel. Wat dacht je dat ik anders zou zeggen? We hebben het sportieve talent. Ja, we zijn sterker geworden ten opzichte van vorig seizoen. Charleroi wordt de vanzelfsprekende concurrent, maar wij alvast zullen ons niet mispakken aan deze steeds sterker wordende competitie. In Ieper, Bree, Bergen en Leuven is uitstekend werk verricht. En Aalst gaat na alle egotripperij van vorig seizoen een echt team hebben. Tel hen niet uit.

Nu in het nieuws