"We willen geen overbescherming"

Hans Somers en Tom Caluwé zijn straks tegenstanders

Luk De Ranter

BR>

MECHELEN -

Derby's in het Antwerpse. Dat was in het verleden vooral Beerschot - Antwerp en vice versa. Maar er was ook Lierse - KV Mechelen. Een duel dat in de streek tussen beide steden altijd behoorlijk wat stof deed opwaaien. Voor de derby van vanavond is het niet anders. Lierse - KV Mechelen: dat is de nieuwe tegen de oude glorie, dat is jong talent tegen nog jongere voetballers, dat is een elftal dat is heropgebouwd tegen een vereniging die nog volop aan de wederopstanding werkt.

Eén ding hebben beide clubs alleszins gemeen. Om uit de put te kruipen zetten zowel Lierse als KV Mechelen een perfect functionerende jeugdwerking op. Vandaar dat in de derby van vanavond veel jongens van eigen streek rondlopen. Lierse-middenvelder Hans Somers, uit Rijmenam, en KV Mechelen-middenvelder Tom Caluwé, uit Londerzeel, zijn er twee van. "Ik voetbal nu bij Lierse, maar ik had net zo goed bij Mechelen terecht kunnen komen", zegt Somers. "Ik moest als heel jong ventje kiezen tussen geel-zwart en geel-rood. Het werd geel-zwart, omdat Lierse in die periode meer dan Mechelen bekend stond voor de opleiding van de jeugd."

Gazet van Antwerpen: Jullie zijn kinderen van de streek, spelen samen bij de nationale beloftenploeg en kennen elkaar behoorlijk goed. Is het moeilijk straks tegenstanders te zijn?

Hans Somers:

Ik ben vooral profvoetballer. Dat wil zeggen dat ik voor mijn club speel en dat ik bij winst meer geld verdien. Het is een cliché, maar op het veld kent een voetballer geen vrienden. Ik leef wel naar de confrontatie met KV Mechelen toe. Ik vind dit iets heel speciaals, vergelijkbaar met een topper tegen Club Brugge of Anderlecht. Vorig seizoen speelden we vriendschappelijk tegen elkaar maar voordien was het geleden van de jeugdreeksen dat ik nog tegen KV speelde.

Tom Caluwé:

Met de beloften probeer ik de eindronde van het EK te bereiken. Dat is een doel. Maar de club primeert. Het is niet omdat ik volgend seizoen voor het Nederlandse Willem II speel, dat ik me nu niet volledig voor Mechelen inzet. Ook ik vind de derby Lierse - KV Mechelen wat extra's hebben. Ik herinner me de laatste match in eerste nationale op het Lisp. Leuke wedstrijd, door Lierse met 4-2 gewonnen.

"KV Mechelen is voorlopig nog vooral jeugd, Lierse is een mix van jonge spelers en routiniers: daardoor is Lierse nu nog sterker."

Tom Caluwé

De derby van vandaag staat vooral in het teken van de jeugd. Waar zit het verschil tussen KV Mechelen en Lierse?

Tom Caluwé:

KV Mechelen is voorlopig nog vooral jeugd, Lierse is een mix van jonge spelers en routiniers; daardoor is Lierse nu nog sterker. Wat niet wil zeggen dat wij kansloos zijn. Maar jongens als Van Meir, Leen en Zdebel kunnen het verschil maken. Zij geven hun team meer uitstraling, zorgen voor de begeleiding van de jonge spelers.

Hans Somers:

Lierse moet dit seizoen, na de bekerwinst in mei, bevestigen. Dat is niet zo evident, maar we gaan ervoor.

De jongeren zijn alweer een jaartje ouder. Iedereen heeft er minstens één jaar eerste klasse opzitten. Het is dan ook niet langer normaal dat bij een mindere dag van Lierse naar de jonge leeftijd van een aantal spelers wordt verwezen. Het is leuk dat we in bescherming worden genomen, maar we willen geen overbescherming.

Tom Caluwé:

Hetzelfde geldt voor ons. Alhoewel wij wel over jongens beschikken waarvoor voetballen op het hoogste niveau totaal nieuw is. Toch staan we gewoon op gelijke voet met de andere spelers. De beoordelingen moeten desgevallend even kritisch als lovend zijn. We zijn volwaardige eersteklassers, hé.

"Lierse zal niet meer meemaken wat KV Mechelen enkele jaren geleden overkwam. Op het Lisp is er nu een basis waarop de club jaren voortkan."

Hans Somers

Tien jaar geleden stond KV Mechelen helemaal aan de top. Het zakte weg en belandde zelfs twee jaar in tweede klasse. Lierse werkte het voorbije decennium aan de weg hogerop. Hebben de clubs lessen uit het verleden getrokken?

Hans Somers:

Bij Lierse wordt er alsmaar professioneler gewerkt. De jeugdopleiding zal altijd primordiaal blijven. Iedereen weet dat er alweer een aantal jonge jongens op de deur van het eerste elftal staan te bonken. Lierse zal niet meer meemaken wat KV Mechelen enkele jaren geleden overkwam. Op het Lisp is er nu een basis waarop de club jaren voortkan. Er is gezonde en realistische ambitie. Het kan niet dat we ineens wegglijden tot een erbarmelijk niveau.

Tom Caluwé:

Ik vond de degradatie van Mechelen zeker geen goede zaak. Tweede klasse blijft tweede klasse. Enerzijds is het voor jonge spelers beter toeven op het hoogste niveau. Anderzijds kregen veel jonge jongens een kans omdat de club sowieso naar een goedkopere oplossing zocht. In Mechelen hebben ze het voorbeeld van Lierse gevolgd. Daaraan werd al gewerkt nog voor het helemaal met het eerste elftal fout ging.

Hans Somers koos, ondanks interesse van onder meer PSV, tijdens het tussenseizoen resoluut voor Lierse. Tom Caluwé tekende dan weer een contract bij Willem II voor volgend seizoen. Hoe moeilijk is het voor een jongen van twintig om zo vroeg in een carrière zo'n moeilijke beslissing te nemen?

Hans Somers:

Ik heb daar eigenlijk weinig over nagedacht. Lierse past perfect bij mij. Ik wist bovendien dat ik op het Lisp de kans zou krijgen verder door te groeien. Het was nog te vroeg voor een overstap. Bovendien is Lierse geen meeloper, hé. Donderdag spelen we Europees. Dat wordt een nieuwe ervaring. Daar kijk ik echt naar uit.

Tom Caluwé:

Als ik bij Lierse zou spelen, was ik misschien ook gebleven. Veel heeft met zekerheid en ambitie te maken. Toen Willem II kwam, was het nog lang niet geweten dat Mechelen zou promoveren. Nu moeten we afwachten of KV het in eerste klasse kan waarmaken. Ik beschouw een overstap naar Willem II als een stap voorwaarts. Maar ik ben wel blij dat ik dit seizoen nog voor Malinwa speel.

Nu in het nieuws