Vermaut zeker van bolletjestrui

Ronde van de Toekomst

G.V.

BR>

ARGELES-GAZOST -

"België heeft een nieuwe klimmer ontdekt." Tour-baas Jean-Marie Leblanc, ook

patron

van de Ronde van de Toekomst, had gisteren een goedkeurend schouderklopje over voor Stive Vermaut. De West-Vlaming verzekerde zich in de negende etappe definitief van de eindzege in het bergklassement. Vermaut gaf wel een plekje prijs aan ritwinnaar Botcharov, en eindigt allicht als tiende in zijn eerste Ronde van de Toekomst.

Vlaanderen 2002 zette gisteren alles op Stive Vermaut. Het team van de Vlaamse Gemeenschap - Wilfried Cretskens voorop - was tijdens de eerste wedstrijdhelft in de weer om elke ontsnapping te neutraliseren. Vermaut deed wat van hem verwacht werd, pakte punten op twee cols van derde categorie en ging vlot mee naar boven op de Aubisque (tweede op de top). Op de flanken van die col werd voor de eerste grote schifting gezorgd. Een groep van zestien, met Vermaut, achtervolgde Flores en Botcharov, de twee leiders. De Rus vloerde zijn Spaanse medevluchter in de spurt.

Wilfried Cretskens, leeggereden, hield het in de bevoorrading voor bekeken. Davy Daniels, gisteren ook in dienst van Vermaut, verloor meer dan tien minuten en zakt zeven plaatsen terug in het klassement. Jurgen Guns maakte een relatief rustige dag door, nam de

grupetto

en haalde het einde zonder kleerscheuren.

Geletruidrager Unai Osa lijkt de buit binnen te hebben. Het parcours van de slotetappe van vandaag vertoont slechts twee knikjes van derde categorie. De Fransman Christophe Rinéro krijgt dus allicht een Spaanse opvolger op de erelijst.

Negende rit: Pierrefitte-Nestalas - Argeles-Gazost

1. Alexandre BOTCHAROV (Rus) 156 km in 4u18'33" (gem.: 36,484 km/u); 2. Iker Flores (Spa) op 1"; 3. Bradley Mc Gee (Aus) 2'14"; 4. Gerhard Trampusch (Oos) z.t.; 5. Alberto Martinez (Spa); 6. Unai Osa (Spa); 7. Peio Arreitunandia (Spa); 8.

Stive Vermaut

; 9. Addy Engels (Ned); 10. David Latasa (Spa) 2'18"; 33.

Davy Daniels

10'07"; 92.

Jurgen Guns

34'48".

Opgegeven:

Alberto Benito (Spa); Marcel Gono (Aus); Sven Montgomery (Zwi);

Wilfried Cretskens

; Franck Trotel (Fra).

Niet vertrokken:

Linas Balcunias (Lit).

Stand

1. Unai OSA (Spa/Banesto) in 34u33'27"; 2. David Latasa (Spa) op 35"; 3. Floyd Landis (VSt) 3'10"; 4. Gerhard Trampusch (Oos) 4'45"; 5. Alberto Martinez (Spa) 4'55"; 6. Peio Arreitunandia (Spa) 5'48"; 7. Stéphane Ravaleu (Fra) 5'57"; 8. Jörg Ludewig (Dui) 7'21"; 9. Alexandre Botcharov (Rus) 7'44"; 10.

Stive Vermaut

7'45"; 23.

Davy Daniels

21'32"; 76.

Jurgen Guns

1u13'50".

Nu in het nieuws