Olano zet iedereen opzij

Print
Vandenbroucke na zwakke tijdrit uit kop klassement, Van de Wouwer blijft overeind
BR>SALAMANCA - Wie aan Abraham Olano twijfelde, is na de schitterende tijdrit van de ONCE-kopman van antwoord gediend. Ullrich en zelfs Frank Vandenbroucke waren vooraf getipt voor een groot nummertje, maar het was Olano die als een pletwals over het parcours raasde. Hij haalde het met 57 seconden voorsprong op Ullrich, Casero finishte derde. Geen Vandenbroucke vooraan, die kwam zelfs met een vergrootglas niet in het verhaal voor.
Veel applaus voor Olano en dat was terecht. Stilvallen hoorde er niet bij. "Alles verloopt volgens plan. Om in de cols overeind te blijven, probeer ik via de tijdritten genoeg voorsprong te sprokkelen. Ik verwittig de collega's echter dat ik bergop beter ben dan voorheen. Ik heb anders getraind en, in navolging van Miguel Indurain destijds, heb ik hard gewerkt om lichaamsgewicht te verliezen. Dat is gelukt, want ik sleur op dit moment drie kilogram minder omhoog. Ik sta duidelijk scherper dan in de Tour. Als ik niet win, zullen er geen excuses zijn", aldus Olano.
"Ik sta duidelijk scherper dan in de Tour."
Abraham Olano
In het eindklassement gaat ook Jan Ullrich een hartig woordje meespreken. De tijdrit won hij niet, maar hij draait steeds vlotter. De Duitser moet nog een kilootje lichaamsgewicht kwijt, maar lang gaat dat niet meer duren. "Om te winnen had ik het te moeilijk in de lange stroken met de wind pal op kop. De helft van mijn achterstand liep ik in de eerste 13 kilometer op, achteraf ging het vlotter", aldus Ullrich. "Als ik eraan denk dat ik in de Ronde van Nederland nog moest afhaken toen Museeuw en Van Petegem demarreerden en dat ik nu in de tijdrit alleen Olano moet laten voorgaan, geeft dat veel hoop. Maar ik ga niet dromen omdat ik nu tweede sta. Ik zal pas zondag weten of ik kans maak op de eindzege."
"Ik zal pas zondag weten of ik kans maak op de eindzege."
Jan Ullrich
Frank Vandenbroucke viel zwaar tegen in de chronorit. Donderdag gooide hij de dagzege weg door zich in de eindspurt domweg te laten insluiten, maar hij was blij omdat het eindelijk weer beter ging. Vrijdag was dat supergevoel ver weg. Frank startte snel, maar zakte door het ijs. Na 27 km telde hij al twee minuten achterstand op Olano en dat werden er uiteindelijk bijna vierenhalf. "Ik was vooraf al bang voor dit resultaat. Ik heb de voorbije weken voornamelijk getraind op het klimmen. Ik geraakte nooit in kadans. Het beter klimmen ging ten koste van mijn hardrijderscapaciteiten, maar dat komt op termijn ongetwijfeld weer in orde. Ergens heeft het ook met mijn gewicht te maken. Ik ben twee kilo lichter dan toen ik Luik - Bastenaken - Luik won", aldus Frank.
Kurt Van De Wouwer ontgoochelde niet. Hij is geen tijdrijder, maar doet het in deze discpiline steeds beter. De Lotto-renner werd 20ste, op vier minuten van Olano, maar hij fietste wel 22 seconden sneller dan Frank. "Het ziet ernaar uit dat ik toch een behoorlijk klassement kan halen, maar dat zal duidelijk zijn na de zware rit van zondag. Het schijnt dat die supercol, de Algiru een muur is. Veel collega's laten vooraan een derde tandwieltje monteren. Om niet te moeten afstappen..."

.

Nu in het nieuws