Marnicq Bervoets neemt na elf seizoenen afscheid

Motorcross GP Amerika 250cc

BR>

BUDDS CREEK -

Zondag wordt in het Amerikaanse Budds Creek de laatste GP 250cc gereden. Een wedstrijd die in meerdere opzichten het etiket

speciaal

krijgt opgeplakt. Eerst en vooral zullen Bolley (19 punten voorsprong) en Beirer er hun laatste duel voor de wereldtitel uitvechten. Ten tweede wil Stefan Everts er in de clinch gaan met de Amerikanen en met het duo Albertyn - Tortelli. Ook voor Marnicq Bervoets heeft deze GP een apart karakter: de Palenaar neemt in Budds Creek na elf seizoenen afscheid van de kwartliterklasse. Volgend jaar gaat hij zijn geluk beproeven in de 500cc.

"Elf seizoenen in de 250cc... Tel daar mijn drie jaar 125cc bij en ik rij al veertien seizoenen het WK. Dat is al een hele carrière, hé. Daar heb ik nog niet bij stilgestaan. Eigenlijk heb ik elf mooie jaren achter de rug", blikt Bervoets terug. "Eén ding ontbreekt natuurlijk: een wereldtitel. Ik ben er tweemaal heel dicht bij geweest. Helaas ben ik twee keer op iemand gebotst die als de beste motorcrosser aller tijden beschouwd wordt. Dus zijn mijn prestaties niet zo slecht. Maar de meeste mensen beseffen dat spijtig genoeg niet."

Volgend jaar komt de Palenaar uit in de 500cc voor het Yamaha-team van Rinaldi. "Ik had gemakkelijk nog een jaartje 250cc kunnen rijden, maar ik wilde echt naar de 500cc overstappen. Toen ik in 1993 tijdens de Naties in Schwanenstadt met een 500cc-motor had gereden, wist ik al dat ik ooit naar de zwaarste categorie zou gaan. Nu is het zover."

En nu botst hij (zo goed als zeker) opnieuw op... Stefan Everts. "Ongelooflijk hé. Dat had ik niet verwacht. Ik kon bij Jan de Groot blijven, maar koos voor de 500 omdat ik dan een jaartje zonder Everts kon rijden. Ach, ik denk dat hij mij mist

(lacht)

. Aan de andere kant: ik heb niets te verliezen. Smets en Everts, samen toch goed voor 7 wereldtitels, starten als favoriet. Ik ben de outsider. Als ik wereldkampioen word, is dat een stunt. Wordt het één van hen, dan is dat normaal."

Vooraleer hij in het WK 500cc stapt, moet hij nog eerst zijn laatste GP 250cc betwisten in Budds Creek. "Een wedstrijd als alle andere. Mijn hand is nog niet helemaal genezen, maar ik kan fatsoenlijk rijden. Het grootste probleem zijn die twee reeksen van 40 minuten. Ik hoop dat ik het kan volhouden. Ik weet absoluut niet wat ik er van mag verwachten. Ik ga gewoon alles geven. Hopelijk is dat genoeg om in schoonheid afscheid te nemen van de 250cc."

Nu in het nieuws