Arbeiders Pauwels stoppen met werken

Print
Alle 105 in Machelen en, op 50 na, alle 540 Mechelse arbeiders van de transformatorenfabrieken Pauwels International hebben vrijdag heel de dag gestaakt. Ze legden het werk neer en gingen naar huis.
BR>Met die actie protesteren ze tegen de voorgenomen herstructureringsplannen van hun werkgever. Voor maandag staan er gesprekken tussen alle partijen aangekondigd. Nieuwe acties worden niet uitgesloten.
"Wij willen ons inderdaad terugplooien op onze kernactiviteiten", bevestigt woordvoerder Erik Deporte. "Transformatoren bestaan ruw geschetst uit twee delen: een elektrisch hart en een mechanisch omhulsel, een kuip. De Pauwels groep gaat zich in de toekomst richten op dat hart, en wil daar fors groeien. Alles wat te maken heeft met die kuip, zeg maar de plaat- en metaalbewerking zoals die in Machelen gebeurt, kan elders even goed en goedkoper gebeuren."
Daarom wordt de vestiging in Machelen binnen de negen maanden gesloten, waardoor 100 mensen hun baan verliezen. 26 van hen kunnen mogelijk aan de slag bij BMT in Boechout.
Ook de productie van gietharstransformatoren in Mechelen, goed voor 4% van de omzet, wordt stopgezet. "Maar die verdwijnen niet uit ons verkoopsgamma." Verder wordt in de hoofdzetel ook het kuipenmaken stopgezet, terwijl de draadtrekkerij langzaam wordt afgebouwd.
Daardoor verdwijnen in totaal in Mechelen zo'n 100 mensen. Daarbij gaat het om 94 arbeiders met een tijdelijk contract, waarvan er sommigen echter al vele jaren dienst hebben. Nog eens zes mensen vloeien af door de pensioenleeftijd te bereiken.
Deporte: "Van de twee miljard frank investeringen die we in het doorbraakprogramma 1996-2000 planden, is het merendeel uitgevoerd. Nu willen we vooral werken aan de verbetering van onze proces-efficiëntie: kosten besparen, productiviteit verhogen. Daarmee moeten we eind volgend jaar 12 miljard frank omzet bereiken, en in 2002 een winst van 4% op de omzet, of zo'n 400 tot 500 miljoen frank."

Elektriciteit


Daarnaast speelt volgens de woordvoerder nog iets anders. "Door de liberalisering van de elektriciteitssector proberen ook de elektriciteitsproducenten - Electrabel, Electricité de France, RWE uit Duitsland,... - hun kosten te drukken, en dus ook de prijzen bij hun leveranciers te drukken. Bovendien is de concurrentie tussen die leveranciers met de Europese eenmaking nog verscherpt."
De vakbonden hebben inmiddels het herstructureringsplan als onaanvaardbaar verworpen. Ze zijn bovendien boos omdat ze slechts op indirecte wijze van de herstructureringsplannen kennis hebben gekregen. Aanvankelijk ontkende de directie wanneer men om commentaar op een aantal geruchten verzocht.
De bonden gaan niet alleen niet akkoord met de voorgenomen afvloeiingen. Ze klagen bovendien het verlies van vakmanschap en knowhow aan, net als de onaanvaardbare kostenbesparingen met de daaraan verbonden sociale gevolgen.
Bij Pauwels werken wereldwijd 2.300 mensen in zeven vestigingen (Mechelen, Gent, Charleroi, Ierland, Canada, VS, Indonesië en een minderheidsbelang in Saoudi-Arabië). In 1998 kwam de omzet uit op 10,073 miljard frank, waarop 98 miljoen frank verlies werd geboekt. Dit jaar wil de groep uit de rode cijfers blijven.

.

Nu in het nieuws