ENI wil triootje opzetten

Print
Een akkoord tussen de oliemaatschappijen TotalFina en Elf lijkt niet meer veraf. Beide concerns willen fuseren. Wie wat zal overnemen is nog niet duidelijk De concrete modaliteiten van de deal zijn nog niet ingevuld. Het vroegere Belgische PetroFina zou dan in een indrukwekkend Frans concern opgenomen worden. De tandem TotalFina/Elf wordt zelfs het vijfde grootste olieconcern te wereld.
BR>Een en ander heeft nu kennelijk ook de interesse van de Italianen losgemaakt. De staatsoliemaatschappij ENI wil zich bij het duo TotalFina/Elf voegen om op die manier de machtspositie van het concern in Europa alsnog te versterken. Indien de operatie doorgaat wordt het Frans-Italiaans-Belgische concern met zijn productiecapaciteit van 3,1 miljoen vaten olie meteen het vierde grootste olieconcern ter wereld na Exxon (4,3 miljoen vaten olie), BP (4,11 miljoen) en Royal Dutch Shell (3,7 miljoen vaten).
De operatie is van de kant van ENI ontkend. "Er zijn geen gesprekken", heet het in Milaan. De contacten zouden evenwel op politiek niveau gelegd worden. ENI is nog altijd een staatsbedrijf. De Italiaanse premier Massimo d'Alema ziet wat in de operatie. Ook het Franse Elf staat positief maar TotalFina en de Franse premier Jospin staan voorlopig nog afwijzend.
Ook de Belgische werknemers van het vroegere PetroFina volgen de ontwikkelingen op de voet. Vooral de toekomst van de chemiebedrijven staat centraal. Elf wil al de chemieparticipaties van TotalFina laten verkopen. TotalFina ziet dat niet zo en bouwt de toekomst vooral op de totale integratie van olie en chemie. Nogal wat chemiebedrijven van TotalFina staan in Antwerpen en Feluy.

.

Nu in het nieuws