Dioxine maakt geen brokken bij Landbouwkrediet

Het Landbouwkrediet heeft nog geen geld opzij gezet om de gevolgen van de dioxinecrisis op te vangen. "Wij hebben alles grondig bestudeerd en zijn tot de conclusie gekomen dat dit niet nodig is", zei directievoorzitter Jacques Rousseaux vrijdag. Concurrenten KBC en Fortis hebben nochtans wel aanzienlijke provisies aangelegd.

Johan Van Geyte

BR>"Wij hebben al enige ervaring met crisissen", zei Rousseaux bij de voorstelling van het financiële resultaat van zijn instelling over de eerste zes maanden van dit jaar. "In '90 en '94/'95 de varkenspest, in '95 slechte prijzen in de tomatensector, in '96 de dolle-koeienziekte en in '98 de malaise in de varkenssector. Telkens zijn we eruit gekomen door een juiste mix van overheidsmaatregelen en een soepele houding van de banken. Daardoor kon de schade voor de cliënten en dus ook voor ons worden beperkt."

Rousseaux: "Wij hebben vooral familiale landbouwbedrijven als klant. Dat zijn geen mensen die onmiddellijk het hoofd laten hangen. Zij willen oogsten wat ze gezaaid hebben, ook al hebben ze ondertussen te kampen met een tegenslag. Stroomopwaarts met de leveranciers van meststoffen of veevoeders en stroomafwaarts in de voedingsindustrie zijn we veel minder aanwezig."

Toch ziet de bankier ook andere redenen waarom concurrenten als KBC en Fortis wel geld opzij hebben gezet. In beide gevallen ging het om meer dan 2 miljard frank. "Op die manier konden ze hun goede resultaten wat drukken", heet het.

"Bij het uitbreken van de crisis hebben wij aan onze cliënten uit de betrokken sectoren onmiddellijk aangeboden om de vervaldag van hun lening van 30 juni met twee maanden te verschuiven. Voor 12% van de kapitaalsaflossing is dat ook gebeurd", aldus Rousseaux. "En ook nadien hebben we nog soepele formules uitgewerkt. Ik zeg dus niet dat sommigen het niet moeilijk hebben, maar tot vandaag werden we niet geconfronteerd met faillissementen."

Het Landbouwkrediet werkt ook mee aan de zogenaamde Willockx-leningen. Daarbij kunnen 5.000 landbouwers tot 5 miljoen frank lenen tegen goedkopere voorwaarden. "Afhankelijk van het aantal mensen dat op deze mogelijkheid ingaat, kan ons dat 250 tot 500 miljoen frank aan gederfde opbrengsten kosten in de komende zeven jaar", aldus nog Rousseaux.

Toch gaat de bankier ervan uit dat het zo'n vaart niet loopt. "Vijf miljoen is een heel bedrag. We verwachten dat de meeste aanvragen rond de 2 à 2,5 miljoen frank zullen liggen." Rousseaux zei dit bij de voorstelling van het financiële resultaat van zijn instelling over de eerste zes maanden van dit jaar. Daarin boekte het Landbouwkrediet een nettowinst van 487 miljoen frank, 12% meer dan in dezelfde periode in 1998.

Nu in het nieuws