Europees Festival gaat stug door

Belga
BR>Het theatergezelschap Europees Festival, de opvolger van het Toneelgezelschap Ivonne Lex (TIL), gaat door. Voor het komende seizoen staan naast enkele hernemingen ook twee nieuwe producties op stapel. Voorts worden de twee theatertjes, het Klokhuis en het Appeltje, opengesteld voor een reeks gasten. Dit hebben Catrien Hermans en Frans Maas, de twee leiders van het gezelschap, vrijdag op een persconferentie meegedeeld.
TIL ging vorig jaar ter ziele, nadat de toenmalige cultuurminister Luc Martens de subsidie voor het gezelschap had geschrapt. Europees Festival, een vzw die in de schoot van TIL was opgericht om een bescheiden Europees theaterfestival te organiseren, nam de failliete boedel over.
Hermans zei, dat het EF nu werkt als professioneel gezelschap zonder subsidies. Het krijgt alleen een subsidie van 800.000 frank (19.831 euro) van het provinciebestuur. Het gaat het komende najaar weer een aanvraag voor een subsidie van de Vlaamse Gemeenschap indienen. "Met weinig illusies, maar we hopen dat het lukt", zei ze. "We gaan in elk geval door. Wij willen spelen, we hebben een publiek dat komt kijken. We hebben dus geen reden om te stoppen".
Het EF begint het seizoen met hernemingen van twee producties, die het vorige seizoen veel succes hadden: "Pas de deux" van Hugo Claus" (vanaf 17 september, met Anita Coninckx, Frans Maas en Knarf Van Pellecom) en de thriller "Moord!" van Anthony Shaffer (vanaf 14 oktober, met Wim Van de Velde, Vicky Florus, Arlette Sterckx en Frans Maas).
Op 22 januari gaat in Het Klokhuis een nieuwe productie in première, "Orpheus Descending" van Tennessee Williams, met Anita Koninckx en Gunther Levi in de hoofdrollen. Het is een liefdesverhaal tegen een achtergrond van onverdraagzaamheid. "Dit is een actueel thema, zeker gelet op de verkiezingen van volgend jaar", zei Hermans, die het stuk zal regisseren.
De tweede nieuwe productie is "Don Juan of Op de ruines van de liefde", een monoloog die wordt geschreven door Pierre Platteau en die zal worden gespeeld door Frans Maas in een regie van Catrien hermans. "De term 'ruines' in de titel geeft de teneur aan van de bewerking, die Platteau van het Don Juan-verhaal maakt", zei Maas. Het wordt een schets van een oudere Don Juan, die moe is van het zoeken en geen illusies meer heeft. "Don Juan" gaat op 24 maart in première in het Appeltje.
In het Appeltje wordt ook "De kinderen van Waknuk" met Erik Burke hernomen (eind maart/begin april). Deze voorstelling gaat van 8 september tot 30 maart op reis door Vlaanderen en Nederland.
Voorts zullen in het Klokhuis en het Appeltje heel wat gastvoorstellingen te zien zijn van cabaretiers en theatergroepen uit Vlaanderen en Nederland, o.a. Denis Nowé, Warre Borgmans, Literair Theater Branoul, Sophie Derijcke (met de solo "Right in the middle van mijn fucking fruitdieet") en stand-up comedy van Brik Van Dyck en anderen onder de titel "Comedy Circus".
De met het EF verbonden vzw Jeugdtheater Het Appeltje brengt het sprookje "De dromenwandelaar" van Marc Boon, voor kinderen vanaf vijf jaar. Er worden van 2 oktober tot 15 april zo'n 120 reisvoorstellingen van gegeven in Vlaanderen en Nederland. In Antwerpen wordt het in de kerstvakantie (26-30 december) gespeeld in de Arenbergschouwburg.
Inlichtingen en plaatsbespreken: tel. 03/231.71.81. Plaatsbespreken ook bij de EKU Ticketshop, tel. 03/213.86.60.

.

Nu in het nieuws