Ben Van Ostade houdt van spelletjes zonder grenzen

Print
De Rode Duivels mogen hun draai dan wel hebben gevonden, als bondscoach Robert Waseige echt gemotiveerde scoringsmachines zoekt, moet hij maar eens te rade gaan bij Ben Van Ostade. Vanaf vandaag schotelt de Heterdaad-acteur elke week een ouderwetse derby der Lage Landen voor op VT4. Zes jonge Belgen nemen het op tegen evenveel Nederlanders in de spectaculaire en uitdagende wereld van Now or Neverland.
BR>Het avonturenprogramma is een co-productie met zusterzender SBS6. Hans Kraay jr. en zijn crew volgen het Nederlandse team, Ben de Vlaamse durvers, onder wie elke keer minstens twee vrouwen. Hij neemt hen mee op een reisje door Now or Neverland. Drie dagen lang, met elke dag een andere proef op het programma. Van vrije val tot maden eten, van muizen voorschotelen aan slangen tot zwemmen tussen palingen. Wie niet durft, vliegt naar huis, en wie na drie dagen het meeste spelers overhoudt, wint.
"De individuele prestatie is dus doorslaggevend", legt Ben Van Ostade uit. "Het speelt mee, hé, je gezicht niet verliezen tegenover de eigen ploeggenoten, maar zeker niet tegenover de Hollanders."
Op het Vlaamse scherm komen vooral de Vlaamse prestaties aan bod, op de Nederlandse buis de Nederlandse. Twee versies van hetzelfde programma dus. En Ben die het lichte chauvinisme nog wat aanwakkert. "Maar dat België-Nederland-gevoel leeft wel echt, niet alleen in het voetbal. Uit de vele brieven die we aankregen, blijkt dat telkens opnieuw. 'Als we er zelf niet bij zijn, zorg dan dat die Hollanders op hun bek gaan', lazen we dan."

Hoogtevrees


Ook zelf zit Ben Van Ostade niet te snel om een stunt verlegen. "Ik heb al wel wat dingen gedaan ja, maar het waren wel altijd berekende risico's. Of ik onze eigen proeven zelf heb aangedurfd? Ik heb me niet ingeschreven, hé", lacht de presentator. "De proeven zijn gevarieerd. Het draait allemaal rond bekende, universele angsten. Hoogtevrees, schrik voor water,... Dit is echt iets dat volledig in mijn lijn ligt. Geen studio, geen vaste locatie. En in ploeg, wat heel plezant is. De kandidaten weten ook niet waar ze zitten, en zitten drie dagen lang constant bij elkaar."
De tegenstander krijgen ze slechts twee keer te zien: in het begin, wanneer ze van het handjesschudden profiteren om elkaar als volleerde voetbalprofs intimiderend in de ogen te kijken, en op het eind, wanneer ze voor het eerst te weten komen hoe de tegenstander het er vanaf heeft gebracht. "Ze leggen wel dezelfde proeven af, maar op andere tijdstippen. Tussendoor weten ze niet hoeveel mensen er nog in het andere team overblijven, en logeren ze in andere hotels. Op geen enkel moment kunnen ze een glimp opvangen van elkaar."
De twee blikvangers van de serie zijn het derby-gevoel, en de afvallingsrace, wat achteraf in de evaluatiegesprekken enkele emotionele beelden oplevert, een beetje in de trant van die andere afvallingsrace De Mol. "Die evaluatiegesprekken na de proeven leveren inderdaad de meest emotionele momenten op."
Toch durven bij het uitvallen zelf ook al wel eens traantjes vloeien. Vooral als er een koppel in het team zit, zoals in de eerste aflevering. "Maar het mooie is dat die emoties eerlijk en oprecht zijn", zegt Ben. "Tot nog toe vonden de kandidaten het ook niet erg dat ze zo in beeld kwamen." En bestaat het gevaar niet dat er geen kandidaten overblijven? "Het is nog niet voorgekomen, maar we zorgen er wel voor dat het allemaal zorgvuldig wordt opgebouwd. Of het vooral de vrouwen zijn die in dergelijke krachtmetingen moeten opgeven? Nee, niet echt. Maar de proeven zijn ook niet meteen op kracht gebaseerd, eerder op durf."
Now or Neverland, zaterdag op VT4, 20.15u

.

Nu in het nieuws