Humorist Geert Hoste over koninklijk huwelijk

Op 4 december treedt prins Filip in het huwelijk met Mathilde en op 22 december neemt Geert Hoste zijn eindejaarsconference op, die met nieuwjaar op TV1 wordt uitgezonden. Hoste is naar eigen zeggen «dolgelukkig» met de trouw van een van zijn favoriete onderwerpen.

BR>

Is Hoste als royalty-watcher niet verrast door het nieuws?

«Nee, ik kondig het toch al een tijdje zelf aan in mijn programma. Op de Gentse Feesten heb ik een try-out gehouden en ik heb daar gezegd dat een huwelijk van één van de twee jongens van Albert het enige middel is om het land te redden na al hetgeen we de laatste maanden hebben meegemaakt. Toen ik prins Filip onlangs ontmoette, vertrouwde hij me trouwens toe dat hij op kerstdag niet graag alleen was. Hij voegde eraan toe dat hij Kerstmis zou doorbrengen in een kleine Luxemburgse gemeente. Nu weet ik waarom.»

Moet je nu een groot gedeelte van je teksten weggooien?

«Ik moet heel weinig herschrijven. Ik moet vooral geduld hebben tot 4 december, wanneer VRT en VTM ongetwijfeld opnieuw zo'n mooie gemeenschappelijke uitzending zullen maken rond het huwelijk van onze toekomstige koning en koningin. Daar kan ik dan op inspelen in mijn eindejaarsconference. Ik word door Filip op mijn wenken bediend.»

In vorige conferences stak Hoste vaak de draak met het feit dat Filip maar geen lief kon vinden. Heeft hij Filip niet onderschat?

«Het land zou me moeten loven omdat ik hem in mijn conferences altijd zo aangemoedigd heb. Ik heb hem continu gewezen op zijn plichten, voor het koningshuis en voor het vaderland, om vóór zijn 40ste te trouwen. Dat zal dus nu nog net op het nippertje gebeuren. Eigenlijk is Filip voor mij een

uitdager

, want ik ben maar een week of tien jonger dan hij en ook nog altijd niet getrouwd. Ik vrees dat ik geklopt ben.»

Met een prinses als Mathilde heeft de cabaretier er alleszins een schitterend personage bij voor zijn shows. «Ik hoop vooral dat ze mooi is,» verzucht hij. «Ik heb wel enkele foto's van haar gezien maar als man kun je toch maar echt oordelen als je haar driedimensionaal hebt kunnen bekijken.»

Nu in het nieuws