Apparatuur ziekenhuizen vrijwel millenniumveilig

ANTWERPEN -

Voor vele instellingen was 9 september 1999 - het ondertussen beruchte 9.9.99 - het startsein om na te gaan of hun apparatuur wel bestand is tegen de gevreesde

millennium bug

(Y2K). In het Wilrijkse Sint-Augustinusziekenhuis leverden de eerste tests al onmiddellijk resultaat op: twee infuuspompen doorstonden de proef niet. Met nieuwjaar kunnen zich massale machinale appelflauwten voordoen aan alle apparaten waarvan de fabrikant geen 'millenniumbestendigheid' kan garanderen. "Als je weet dat er bij ons in totaal zo'n 15.000 toestellen staan, besef je dat dat een werk van lange adem is", zegt Eric Van der Hulst, die de millenniumoperatie in het Universitair Ziekenhuis leidt.

Joost Claessens

BR>Zijn collega's van Sint-Augustinus begonnen donderdagochtend met het testen van 'verdachte' apparatuur. Twee infuuspompen werkten niet. "De ene gaf te veel druppels door en de andere liet het helemaal afweten", meldt Luc Vermeeren, hoofd van de technische dienst. Een gevaarlijke situatie want het leven van een patiënt kan hiervan afhangen. Maar Vermeeren weigert het defect zomaar toe te schrijven aan het Y2K-fenomeen. "Dat is te gemakkelijk, het toestel kan ook gewoon versleten zijn."

"Sommige mensen geloven zo heilig in de

millennium bug

dat ze zonder enig nadenken elk technisch mankement hieraan zouden wijten", treedt Van der Hulst zijn collega bij. "Bij een aantal apparaten, zoals een infuuspomp, is het trouwens vaak koffiedik kijken naar de juiste oorzaak."

Noodlot

Intussen gaan de tests in Sint-Augustinus onverminderd voort: het computernet gaf alvast geen krimp. Uit voorzorg stonden er donderdag, op dringende gevallen na, geen operaties en bevallingen gepland. "Zo konden we de meeste operatiekamers en bevallingskamers volledig testen", aldus Vermeeren. "Je moet het noodlot trouwens niet tarten." Het Wilrijkse ziekenhuis hoopt tegen het einde van oktober over alle apparatuur zekerheid te hebben.