Ferrera legt basis voor succes op trainingsveld

Print
BEVEREN - Na zijn debuut als trainer van Beveren werd Emilio Ferrera een fantast genoemd. Veertien maanden en twee mirakels later is de 33-jarige Brusselaar uitgegroeid tot de kroonprins van het trainersgilde. Na de onverhoopte handhaving van vorig seizoen loodste hij zijn club ondanks alle financiële problemen naar de veilige middenmoot. "Ik wil graag een stap hogerop. Liefst met Beveren, desnoods elders."
Het succes van een trainer kan je afmeten aan het aantal punten en de individuele progressie van de spelers.
Ferrera: "Op beide vlakken is Beveren goed bezig. Hoewel de trainers Beveren en Aalst als degradatiekandidaat afschilderden, staan we op amper 6 punten van de 4de plaats. Als je weet van hoever we komen, is de ontwikkeling van de spelers ongelooflijk. Fouhami zat op de bank bij Boekarest, De Meyer was nummer 30 bij AA Gent, Suray kon nergens meer terecht, Renato speelde een jaar niet, Smid was altijd geblesseerd, Theunis en Imschoot waren onbekend. Nu wordt met respect over hen gesproken. Dat hebben ze zélf bereikt, winnaar word je niet dankzij woorden van papa, vrienden of Emilio. Op het veld maak ik 100 procent duidelijk wat van de spelers verwacht wordt, daarbuiten praat ik niet veel met hen. Ze moeten zélf leren wat goed voor hen is."

Toch wordt het succes van Beveren vaak toegeschreven aan Ferrera.
"Het is het succes van een unieke samenwerking tussen spelers en technische staf. We hebben veel respect voor de wedstrijd, dat is de enige reden voor de goede prestaties. Een hele week lang werken we aan de 90 minuten van zaterdag, ik wil elk toeval uitsluiten. Toeval is dodelijk voor een ploeg als Beveren. Daarom schrijf ik elke week een scenario hoe de match gaat verlopen. Dat scenario bedenk ik in de auto, aan tafel met mijn vriendin, in gesprek met mijn assistenten. Tijdens de week oefenen we dat scenario heel grondig in, zo simpel is het."

Jouw geheim ligt op het trainingsveld?
"Ja, ik train graag. Iedereen lachte tijdens de winterstop met ons omdat we geen oefenwedstrijd speelden, maar zaterdag waren we wél op alle vlakken de meerdere van Antwerp. Ik heb geen vriendenmatchkes nodig, dat is goed voor trainers die niet graag trainen. Een training is de beste manier om de boodschap van Emilio Ferrera over te brengen. Als je iets instudeert op het oefenveld en je ziet dat op zaterdag terug in de match, dat is magnifiek, schitterend, da's het mooiste wat er bestaat. Hoe spelers een training omzetten naar de match, is één van de belangrijkste aspecten van voetbal. De spelers van Beveren vertalen de oefenstof bijna altijd perfect naar de match. Ik heb een intelligente groep. Bij andere ploegen is dat minder, dat is ons geheim."

Intussen klinkt jouw naam bij grotere clubs.
"Een club die geld wil verdienen, moet mij nemen. Kijk hoe de spelers van Beveren gegroeid zijn. Het klopt dat ik een stapje hogerop wil. Liefst met Beveren, want ik ben niet iemand die 10 keer van club zal veranderen. Kan het niet op de Freethiel, dan elders. Sommigen noemen mij super-ambitieus, maar iedereen wil toch naar de top? Als Meeuws naar Anderlecht kan, dan gáát hij. Da's geen kwestie van ambitie, maar van verstand. Toch stel ik vast dat slechts twee eersteklassers een aanbieding hebben gedaan: Beveren en Charleroi vorig jaar."

Hoe komt dat?
"Belgische clubs blijven kiezen voor grote namen. Ik begrijp dat niet. Als Preud'homme trainer van Standard wordt, hoor ik nergens scepsis. Als ík daar coach zou worden, wél. Waarom toch? Het slechtste wat een club kan doen, is een grote naam als trainer nemen. Veel onder hen denken alleen aan geld. Na hun actieve carrière als voetballer schrikken ze oei, wat moet ik nu doen? en ze worden trainer. Zonder dat ze daarom het vak beheersen. Trainingen voorbereiden en geven, dat is ontzettend moeilijk. Dat is kunst."

En jij beheerst die kunst?
"Ja, ik voel me kunstenaar. Ik ben wel een jonge man, maar geen jonge trainer. Op mijn 18de stond ik al op het oefenveld. Toen al wist ik dat mijn werkwijze ook zou werken in eerste klasse. Je moet het in je hebben. Dat geldt niet alleen voor mij. Ik heb enorm veel respect voor Regi Van Acker. Geen groot verleden als voetballer, geen kwalitatief sterke kern, geen geld, maar wél: 21 punten mét een duidelijke filosofie. Chapeau. Maar als Regi of ik één keer zouden mislukken, is het gedaan met ons. Broos en Meeuws zijn ooit gedegradeerd, dat kunnen wij ons niet permitteren. Valère Billen werkt met een uitstekende filosofie bij Mechelen, maar als KV degradeert, zal het zijn schuld zijn. Blijft Mechelen erin, wiens verdienste zal het zijn? De Mos, let maar op."

Ferrera: "Ik praat niet over tactiek"
BEVEREN - "Iedereen praat over de 3-6-1 van Beveren, maar zo spelen we nooit", aldus Ferrera. "Tegen Antwerp was het 4-2-2-2, maar niemand merkt het. Ik praat met buitenstaanders nooit openlijk over tactiek, want achteraf word je daar altijd op gepakt. Dat was de fout van mijn broer Manu bij Charleroi. Trouwens, tactiek is slechts een instrument om het scenario uit te voeren. Antwerp speelt met één spits, Seol, die bijzonder sterk is met de rug naar de goal. Ook Goots, die daar vlak achter speelt, is technisch goed. Daarom wilde ik dat mijn spelers uit de centrale as op anticipatie verdedigden. Dus hebben we vorige week veel op anticipatie en de gevolgen daarvan geoefend. Dat is belangrijker dan veldbezetting".

Ferrera: "Blessures en schorsingen zijn verboden"
BEVEREN - "De selectie is kwalitatief sterk, alle spelers die ons punten opleveren, zijn gebleven", blikt Ferrera hoopvol vooruit op de tweede ronde. "De spelers krijgen de kans om nieuwe progressie te maken: ze moeten ervoor zorgen dat ze altijd beschikbaar zijn. Renato en Suray kregen in de heenronde twee rode kaarten, dat mág niet meer. Ook blessures zijn verboden. Jongens als Van Rumst die 3 weken goed trainen en dan plots geblesseerd zijn, dat kan niet meer. Ze zullen hun lichaam perfect moeten leren kennen, zélf leren beslissen of ze meer dan wel minder moeten trainen om fit te zijn. Perfecte profs als De Meyer en Rodriguez vallen nooit uit voor een match, zij zijn het voorbeeld".

Remco Torken: "Groot voetbalinzicht"
BEVEREN - De Beverse spelers zijn één en al lof over Emilio Ferrera. Remco Torken verwoordt het standpunt van de groep. "Iedere trainer heeft natuurlijk zijn eigen kwaliteiten", stelt Torken. "Maar wat Ferrera zo uniek maakt is zijn groot voetbalinzicht. Als je kijkt naar de weg die wij als spelers afgelegd hebben sinds zijn aantreden hier op de Freethiel, dan kan je niet anders dan constateren dat we er stuk voor stuk op vooruit zijn gegaan. Hij staat echt op een heel hoog niveau. Kijk, ik heb ook al met Co Adriaanse, nu coach bij Ajax, gewerkt en daar kan Emilio zonder moeite naast gaan staan hoor. Bovendien is hij ook in zijn omgang met de spelers een hele geschikte trainer."

.

Nu in het nieuws