EU pakt internetverslaving aan

Print
Wie meer dan vier uur per dag op het internet surft, is ernstig ziek. Hij of zij moet dus op kosten van de ziekteverzekering kunnen behandeld worden als een alcoholist of een gokverslaafde. Dat is volgens de Britse krant The Sunday Times de teneur van een advies dat een specialistencommissie van de EU momenteel voorbereidt.
BR>Volgens de betrokken wetenschappers is de internetobsessie vandaag een groter gevaar dan de gokverslaving. Zij willen alle Europese dokters waarschuwen voor een toeloop van patiënten die last krijgen van hun overmatig surfen.
Bij lang aan het computerscherm hangen komt er in de hersenen dopamine vrij. Deze chemische stof - de basis voor de productie van adrenaline - maakt de surfer aanvankelijk euforisch, maar laat hem daarna teneergeslagen achter. Om zich weer goed te voelen, zal hij herbeginnen.
Een Belgische internetgebruiker heeft gemiddeld een connectie van twaalf tot veertien uur per maand. In een aantal gevallen loopt dat op tot meer dan 60 uur per maand.
De tijd dat de fanaten van het wereldwijde web voornamelijk jonge mannen waren, is lang voorbij. Vandaag zijn ook huisvrouwen en gepensioneerden regelmatige internetgebruikers. Een Amerikaanse socioloog die het fenomeen bestudeert, merkt op dat internetverslaving almaar vaker geciteerd wordt als reden om te scheiden. In Florida verloor een vrouw onlangs het hoederecht over haar kinderen omdat ze zich niet kon verplichten haar computer uit te schakelen.
Nu in het nieuws