CIA hield UFO-mythe in stand

Print
De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft door nutteloze geheimdoenerij jarenlang de controverse over UFO's in stand gehouden. Door het geklungel van de CIA begon de mythe over buitenaardse wezens een eigen leven te leiden. Er schuilt dus enige waarheid in The X-Files, de populaire tv-serie met de federale agenten Scully en Mulder.
BR>
De CIA probeerde jaren voor het grote publiek verborgen te houden dat ze interesse voor UFO's had. De geruchtenmolen over overheidsonderzoek naar onbekende tuigen in de lucht bleef evenwel draaien. Net daarom geloven veel Amerikanen dat hun regering iets te verbergen heeft. Dit blijkt uit een rapport van Gerald Haines, de officiële geschiedschrijver van de CIA.
Haines kreeg in 1993 van toenmalig CIA-baas James Woolsey de opdracht een diepgaand onderzoek te maken naar het officiële UFO-onderzoek van de dienst. Zijn voornaamste conclusie is dat 'ondoordachte' pogingen om dit onderzoek geheim te houden tot een wijdverspreid geloof in een samenzwering op regeringsniveau leidden.

Koude Oorlog


Niet minder dan 57 procent van de Amerikanen gelooft dat UFO's en buitenaards leven echt bestaan. Meteen na het einde van de Tweede Wereldoorlog, toen de spanningen tussen de Sovjets en de VS naar een Koude Oorlog evolueerden, doken de eerste waarnemingen van UFO's op.
Het eerste live-verslag dateert van 24 juni 1947 toen de gerespecteerde zakenman en privé-piloot Kenneth Arnold nabij Mount Rainier in de staat Washington negen schotelvormige objecten zag. Deze schotels vlogen met een snelheid van meer dan 1.600 km per uur. De Amerikaanse luchtmacht besloot het zaakje te onderzoeken, ook omdat er vermoedens waren dat de tuigen wel eens Russische bommenwerpers zouden kunnen zijn.
De luchtmacht probeerde de bevolking met een publiciteitscampagne gerust te stellen. Hierin werd gezegd dat de UFO-waarnemingen niets anders waren dan luchtballonnen, gewone vliegtuigen, optische illusies en zelfs 'grote hagelstenen'. Eind 1947 zette de luchtmacht een punt achter het onderzoek.

Disney


De CIA hield het onderzoek van de luchtmacht nauw in de gaten. Na een reeks nieuwe waarnemingen begin jaren vijftig gaf de dienst de opdracht een nieuw, diepgravend onderzoek uit te voeren. Hiervan mocht niets uitlekken. Verscheidene onderzoeken kwamen telkens tot dezelfde conclusie: niets aan de hand, geen buitenaards leven.
Op een bepaald ogenblik adviseerden de onderzoekers de regering zelfs de UFO-clubjes die als paddestoelen uit de grond schoten in het oog te houden voor subversieve activiteiten. De VS waren toen in de ban van de anti-communistische heksenjacht van senator Joseph McCarthy. De CIA adviseerde de regering ook de massamedia en zelfs het Disney-concern in te schakelen om de UFO-waan te bestrijden.
Later zou de inlichtingendienst nog meer blunderen bij het onderzoek naar UFO's. Zo diende een CIA-agent zich in 1955 in luchtmachtuniform aan bij twee oude dametjes die opnames van buitenaarse boodschappen hadden gemaakt. Toen Ufologen het verhaal hoorden, vermoedden ze dat de luchtmachtofficier een CIA-agent was. De inlichtingendienst weigerde dat evenwel te bevestigen, waardoor de stelling van een gigantische doofpotoperatie nog meer voedsel kreeg.
Tot diep in de jaren tachtig bleven 'ultra-geheime' rapporten over de CIA en UFO's opduiken. "Net als de samenzweringstheorieën over de moord op Kennedy, zullen de UFO's niet snel verdwijnen, wat de CIA ook doet of zegt", besluit Haines. "Het geloof dat we in dit heelal niet alleen zijn is emotioneel zo aantrekkelijk en het wantrouwen in onze regering is zo verspreid dat het niet mogelijk is deze problematiek op de juiste manier aan traditioneel wetenschappelijk onderzoek (...) te onderwerpen."
Het Haines-rapport is te lezen op de internet-site van de CIA: http://www.cia.gov/csi/studies/97unclas/ufo.html)

Nu in het nieuws