Stress tijdens zwangerschap verhoogt kans op te kleine baby

Print
Chronische stress, vooral tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap, verhoogt de kans op een te laag geboortegewicht van de baby. Dat kan dan weer longproblemen en hersenproblemen veroorzaken. Bovendien zijn er steeds meer aanwijzingen dat stress tijdens de zwangerschap bij volwassenen later hart- en vaatziekten én een hoge bloeddruk tot gevolg heeft.
BR>In ons land komen jaarlijks een groot aantal baby's met een te laag geboortegewicht ter wereld. In haar proefschrift naar de gevolgen van stress tijdens de zwangerschap pleit de Nederlandse Marieke Paarlberg voor meer aandacht voor het eerste trimester van de zwangerschap.
Werkgevers zouden zich flexibeler moeten opstellen bij het aanpassen van de werktijden en bijvoorbeeld thuiswerken gemakkelijker moeten maken. "Geef zwangere vrouwen bijvoorbeeld de gelegenheid eerst 's ochtends de misselijkheid uit te zieken en dan 's avonds de niet-gewerkte uren in te halen", zegt Paarlberg, die zopas aan de Vrije Universiteit Amsterdam promoveerde tot doctor in de geneeskunde.
Voor haar onderzoek richtte zij zich op 396 gezonde vrouwen die voor de eerste keer zwanger waren. Er zijn veel oorzaken die stress kunnen veroorzaken. "Vooral de eerste drie maanden", legt de gynaecologe-in-opleiding uit. "In die periode weet meestal nog niemand anders van de zwangerschap en maakt de toekomstige jonge moeder heftige emotionele perioden door."
Daarnaast zijn er de angsten voor een miskraam en het definitieve afscheid van het vorige leven die onzekerheid veroorzaken. "Zwangere vrouwen moeten zich gaan instellen op de moederrol en dat is wennen."
Marieke Paarlberg pleit er ook voor dat de zwangere vrouw na 34 weken zwangerschap ook echt stopt met werken. "Sommigen willen tot het laatste moment doorwerken omdat ze dan na de bevalling lekker lang vrij kunnen zijn. Dat is gewoon niet zo verstandig."
Andere oorzaken die stress kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld het getuige zijn van een verkeersongeval, financiële problemen, onenigheid op het werk, spanning met de buren en onlustgevoelens door de 'algehele situatie in de wereld'. "Hoe meer 'stressoren', des te groter de kans op een baby met een te laag geboortegewicht", legt Paarlberg uit.
Nu in het nieuws