Overvloed radiogolven stoort afstandsbediening voertuigen

Print
Wagens met een elektronische vergrendeling ondervinden problemen door de overvloed van radiogolven. De apparatuur laat het afweten omdat ze niet meer wijs raakt uit de vele binnenkomende signalen. Steeds vaker weigeren de auto's dienst zonder, op het eerste gezicht, een aanwijsbare reden. Alleen het ouwe getrouwe duwen biedt soelaas.
BR>De monteurs van VAB en deskundigen van het merk stonden onlangs voor een raadsel. Ze hadden de Mercedes van Balenaar Eugeen Willekens tot het kleinste draadje bekeken, maar de wagen wilde geen kik meer geven. "Tot de kleine Fiat naast mijn auto vertrok", zegt Eugeen Willekens. "Toevallig duwde ik op het knopje van mijn sleutel. Plots werkte mijn Mercedes opnieuw zoals je van een Mercedes mag verwachten."
Radiogolven en magnetische velden, u ziet ze niet maar ze zijn er wel. Meer en meer zelfs, want u en ik plegen steeds vaker al zappend door het leven te stappen. De honderden miljoenen afstandsbedieningen en hoogspanningskabels brengen radiogolven voort die het in de lucht met elkaar opnemen. De sterkste wint. Koning auto delft vaak het onderspit.
De garagist van Eugeen Willekens bevestigt dat radiostoringen vaker voorkomen. "Al is het naar mijn weten de eerste keer dat de ene wagen een andere beïnvloedt", zegt de Molse mecanicien. "Bizar. Toch hebben wij al herhaaldelijk vastgesteld dat de afstandsbedieningen van auto's het op bepaalde plaatsen laten afweten. De jongste tijd krijgen we dat soort meldingen vaak van klanten die hun wagen bij de dienst Spoedgevallen van de Molse kliniek hebben geparkeerd."
Volgens de Vlaamse Automobilisten Bond zijn deze moderne pannes schering en inslag. De bond voegt er meteen aan toe dat het probleem zich bij alle merken voordoet. Bovendien kunnen ook zendmasten en bankautomaten een storing veroorzaken. "In een bepaald geval viel zelfs een wagen stil als de bestuurder zijn gsm gebruikte", zegt Eddy Van Loo in het opleidingscentrum van de VAB. "We geven onze mensen nu ook de raad om steeds na te gaan of er zich geen storend element in de omgeving bevindt. Die elektronische apparatuur is hypergevoelig. Maar de oplossing is simpel: een tiental metertjes wegduwen. Ach, die moderne snufjes maken het ons niet makkelijker. Soms gebeurt het dat onze medewerkers een signaal geven, waarna plots de lichten in een woning of een garagepoort opengaan. Het lijkt wel magie. Maar ik vrees dat de auto-industrie voor een gigantisch probleem staat."

Nu in het nieuws