Urbanus heeft geen last van ouder worden

Print
Urbanus zag er niet tegenop om op 7 juni de leeftijdsgrens van vijftig te passeren. Naar aanleiding van zijn verjaardag heeft hij een vierdelige reeks gemaakt met materiaal uit twee oudere shows, aangevuld met fragmenten uit filmpjes uit die tijd, maar met een hedendaagse presentatie vanuit zijn zetel. "Ik kan nog steeds lachen met mijn oude grappen", geniet Urbanus na.
BR>
"Als ik dat oude materiaal terugzie, moet ik zeggen dat er nu toch meer tempo in mijn programma's zit", stelt hij vast. "Maar ik heb af en toe nog flink mee moeten lachen. Achteraf kan ik begrijpen dat dit indertijd impact heeft gehad. Het was een soort humor die de mensen niet gewoon waren."
"Ik heb me nooit laten inspireren door de actualiteit. Dat is nu mijn geluk: de grappen zijn zo goed als tijdloos. Ik bewonder iemand als Geert Hoste, die zich helemaal vastpint op de actualiteit. Als hij op het einde van de voorstelling buigt, dan kan hij meteen een deel van zijn programma weggooien. Bovendien moet hij hopen dat het slecht gaat met het land. Want hoe slechter het gaat, hoe meer grappen hij kan maken."

Theater


Afgezien van Eindelijk vijftig! zullen we het komende seizoen geen nieuwe tv-shows van Urbanus te zien krijgen op tv. "De VRT is vragende partij. Maar ik ga vanaf 7 september tot in juli 2000 toeren langs de Nederlandse theaters", vat hij het komende jaar samen. "Ik het er het afgelopen seizoen na tien jaar afwezigheid vlot de draad weer kunnen opnemen. Het was geen enkel probleem om de zalen te vullen. Ze hebben daar een veel steviger theatertraditie. Hier gaat maar 10 procent van de mensen naar de schouwburg, ginds is dat 25 procent." "Eigenlijk ga ik voor een goed deel spelen voor mensen die vorig jaar niet aan een kaartje zijn geraakt. Mijn show heet Ik ben een plastic zaksken. Zoiets horen ze daar graag. Ik pas me een beetje aan de Hollanders aan want sommige woorden en uitdrukkingen begrijpen ze daar niet. Een slaapkleed wordt ginds dus een nachthemd. Maar voor de rest is er weinig verschil."
Een combinatie van televisie en theater ziet hij niet zitten. "Ik heb dat tijdens RIR ooit gedaan. Maar het was moordend. Overdag filmpjes draaien, vergaderen en overleggen. Als de anderen naar huis gingen, moest ik nog ergens gaan spelen. Dat was niet vol te houden. Ik had een longontsteking en wist het niet eens. Mijn dokter heeft me toen gewaarschuwd: als je zo voortgaat, krijg je iets aan je hart. Het is dus kiezen en dat is nu voor een tijdje weer het theater. Ik heb er trouwens weer zin in."
Urbanus is al meer dan een kwarteeuw bezig met humor. Soms met groot succes, soms met de wind van voren. Meer moet dat niet zijn werd hem bijvoorbeeld niet in dank afgenomen.
"Ik had nochtans 750.000 kijkers, zo slecht was dat niet eens. Maar ze hadden het dubbele verwacht. Bovendien hebben we de fout gemaakt te starten met drie minder goede afleveringen. Dan is met een medium als televisie het kalf verdronken. De kritiek heeft me wel geraakt. Want in de grond wil een artiest natuurlijk dat heel de wereld hem graag heeft. Het is hetzelfde als tegen een vrouw zeggen dat haar kind een lelijke aap is."
Vreest hij niet om op een goede dag zonder inspiratie te vallen? "Nee. Ik ben al zo lang met humor bezig dat ik een soort archief heb opgebouwd, ergens achteraan in mijn bovenkamer. Bij elke situatie is er een folderke dat uit het magazijn komt. Het is puur geheugenwerk. Tot nog toe kan ik het allemaal goed onthouden. Mijn ervaring heeft trouwens geleerd dat je ideeën niet te lang mag laten liggen. Want een grap is een combinatie van elementen die in de lucht hangen. En als je wacht om ze te vertellen, dan is iemand anders ermee weg."
De reeks staat op woensdagavond om 22 uur geprogrammeerd. "Hopelijk zijn de klein mannen dan nog niet naar bed", zegt hij langs zijn neus weg. Want Eindelijk vijftig! staat op woensdagavond pas geprogrammeerd na de herhaling van Windkracht 10.

Nu in het nieuws