Verspringen met thuisvoordeel

Print
SEVILLA - Het verspringen voor vrouwen eindigde maandag in euforie en verwarring. Noch het één noch het ander voor Marion Jones, die met een bescheiden 6m83 slechts brons kreeg en niet echt meedeed voor goud. Euforie voor de Spaanse ex-Cubaanse Niurka Montalvo, die met haar laatste sprong (7m06) niet alleen won, maar een hele controverse uitlokte. De Italiaanse (ex-Britse, van Jamaïcaanse ouders) Fiona May verloor daardoor goud en was met veel toeschouwers zeker dat het een ongeldige sprong was. "Ik zag een nulsprong", zei ze droog. Italië diende klacht in, maar de uitslag bleef behouden. Dat wekte zoveel woede op bij May dat ze overweegt haar atletiekloopbaan te beëindigen. "Ze heeft er genoeg van, het is afgelopen", verklaarde haar echtgenoot.
BR>Het hele jureringssysteem kreeg er terecht van langs, want tijdens de zevenkamp was net het tegenovergestelde beslist. Een sprong van Denise Lewis werd eerst afgekeurd met een rode vlag, dan vanwege haar protest toch gemeten, maar niet in de officiële uitslag genoteerd. Pas na protest van de Britten en het bekijken van de video werd de sprong toch aanvaard.
Op het WK in Athene verloor Fiona May twee jaar geleden al zilver verloren aan Xanthou nadat de jury een verdachte sprong van de Griekse goedkeurde. Dan maar de elektronica inschakelen? Na het eindeloos aantal valse starts dat de apparatuur op dit WK registreerde, lijkt het beter zo een systeem eerst degelijk te testen alvorens het te gebruiken.
Nu in het nieuws