"Het is een eer dat Antwerp opnieuw aan mij dacht"

Marc Van Britsom strijdt liever voor titel in tweede dan tegen degradatie in eerste

Jan Van Craen

BR>

DEURNE -

Regi Van Acker heeft lang geduld moeten oefenen, maar deze zomer was het zover: Marc Van Britsom kwam naar de Bosuil. De 33-jarige middenvelder vierde tot nu toe alleen successen bij zijn nieuwe club. Alle tegenstand op een hoopje gespeeld in de oefencampagne en ook in de competitie en de beker ging de Great Old foutloos uit de startblokken.

"Wat sommigen ook beweren, resultaten in de oefencampagne zijn wèl belangrijk", zegt Marc Van Britsom. "Resultaten zorgen ervoor dat een ploeg vertrouwen opbouwt. Precies dat is gebeurd bij Antwerp."

Gazet van Antwerpen: Was je blij dat je bij Kortrijk kon vertrekken?

Marc Van Britsom:

Zeker. Een transfer speelde al een tijdje in mijn hoofd. Ik had vorig seizoen naast een overgang naar Antwerp gepakt. Alles was in orde, medische testen afgelegd en alles. Opeens liet Kortrijk mij niet gaan. Ik heb er vorig jaar nog het beste van gemaakt in eerste klasse. Ik maakte een goed seizoen en dat was voor de Antwerp-trainer blijkbaar voldoende om me opnieuw te contacteren.

Gaf de figuur van trainer Van Acker de doorslag in je beslissing?

Het was in elk geval heel belangrijk. Er speelde bij mij ook mee dat Antwerp mij vroeger al eens wilde vastleggen, dat was in de periode van Walter Meeuws. Dat een ploeg met die status nu opnieuw aan mij dacht, vond ik een eer. Geel was eveneens kandidaat, maar ik heb eigenljk nooit getwijfeld. Als je kunt kiezen tussen Geel en Antwerp... Bij Geel hoopt men wel op een probleemloos jaar in eerste klasse, maar dat moet ik eerst zien. Als je dan aan de top kunt spelen in tweede en meestrijden voor promotie, is mijn keuze snel gemaakt.

Wat bevalt je zo in Van Acker?

Zijn manier van werken. Zijn trainingen zijn enorm gevarieerd. Belangrijk, want uiteindelijk slijt je vele uren op het oefenveld. Ik ga met veel plezier naar de training want er zit altijd afwisseling in.

"Een transfer speelde al een tijdje in mijn hoofd."

Marc Van Britsom

Hoe belangrijk ben jij op dit moment voor Antwerp?

Ik probeer de verwachtingen van de trainer zo goed mogelijk in te vullen. Vooral op tactisch vlak probeer ik op het middenveld een belangrijke pion te zijn. Breekwerk doen en de aanval weer op gang brengen, daar komt het op neer. Ik speel in functie van anderen en loop de gaten dicht. Als je mij weinig gezien hebt in een match, kan dat betekenen dat de anderen het heel goed gedaan hebben.

De trainer vindt je zelfs belangrijk als je in mindere doen bent, al was het maar om je verbale inbreng. Ben je zo'n prater op het veld?

Ik durf mijn mond opentrekken. Niet dat ik iemand uitkaffer, maar ik praat wel constant in op de anderen, hoe ze zich moeten bewegen, hoe ze zich moeten vrijmaken.

Hoe jammer is de schorsing van Campara voor jou? In de voorbereiding was hij de sterkhouder naast jou.

We zijn complementaire spelers. Ik meer controlerend, hij wat meer naar voor gericht. Vooral in thuiswedstrijden, waar we veelal op een muur gaan botsen, zullen spelers die iets kunnen forceren vanuit het middenveld belangrijk zijn. In dat opzicht is een cruciale rol weggelegd voor iemand als Campara.

Antwerp is de absolute topfavoriet voor de titel. Wie of wat kan jullie van die titel houden?

In de eerste plaats wijzelf. Mochten we erin slagen om een voorsprong uit te bouwen, dan mogen we ons niet laten verleiden om het nonchalant aan te pakken. Ik heb er vertrouwen in dat zoiets dit jaar niet zal gebeuren. Iedereen zal op tijd met de voetjes op de grond worden gezet. Twee jaar geleden heb ik met Kortrijk negen punten voorgestaan en toen hebben we het ook uit handen gegeven.

Pivaljevic keert stilaan terug. Zal het voor jou als middenvelder iets veranderen als hij samen met Goots in de spits zal worden uitgespeeld?

Met Pivaljevic en Goots hebben we een spitsenduo waar veel eersteklassers willen voor tekenen. Het komt er nu op aan dat ze elkaar gaan aanvoelen en dat kan alleen in wedstrijden. Maar ik ben er zeker van dat ze potten gaan breken. Uiteraard zal er wat bijgestuurd moeten worden in functie van Darko als hij in de ploeg komt. Hij en Goots zijn twee spelers die sowieso minder defensief denken en daar moet je je als middenvelder aan aanpassen. Anderzijds opent zo'n spitsenduo meer mogelijkheden voor de middenvelders. De tegenstander zal nooit man tegen man durven spelen en altijd voldoende volk achter de bal houden. Dat creëert misschien meer ruimte op het middenveld waar wij van kunnen profiteren.

Nu in het nieuws