"Waseige kan me nooit overhalen"

Print
Luc Nilis concentreert zich alleen op PSV en laat Rode Duivels links liggen
BR>EINDHOVEN - PSV kan vanavond de poort naar het kampioenenbal openbeuken. Daarvoor moeten Luc Nilis en zijn ploegmaats het bescheiden Zimbru verslaan. De Limburgse aanvaller oogt scherp. "Ik ben klaar voor een topseizoen. Ik droom ervan om kampioen te worden én de poules van de Champions League te halen." Met daarna EURO 2000 als toetje? "Neen, de nationale ploeg blijft een gesloten boek. Er zijn te veel smerige spelletjes gespeeld. Waseige kan me niet overhalen."
De positie van Nilis bij PSV is niet langer onaantastbaar. Op de laatste trainingsmatch voor het cruciale duel met Zimbru staat hij niet bij de eerste elf. Bruggink, die als vervanger van de geschorste Nilis twee keer scoorde op Vitesse, lijkt de Belg vandaag te passeren.
"Ach, de trainer heeft nog geen samenstelling bekendgemaakt. Dus ik maak me niet druk. Integendeel, ik voel me goed. Mijn lichaam is fit en de geest scherp. Ik ben helemaal klaar voor de wedstrijd tegen Zimbru. Een cruciaal duel, want de poules van de Champions League bereiken, is het mooiste wat een voetballer kan bereiken. De sfeer en de entourage rond die matchen bezorgen me steeds opnieuw kippenvel. Veel meer dan het tornooi om de UEFA-cup. Daarom is Zimbru de belangrijkste match van het seizoen. Maar dat betekent niet dat ik nu extra gespannen ben."
"Ik wil ooit voor Racing Genk spelen."
Luc Nilis
De 0-0 in Moldavië blijft een linke uitgangspositie. "Ik weet het. We leverden ginds een slechte prestatie. Gelukkig keepte Waterreus op topniveau of we hadden verloren. We moeten negentig minuten scherp blijven. Iedereen bij PSV herinnert zich Maribor. Tegen de Slovenen, die jullie nu wel kennen zeker, hadden we vorig seizoen verlengingen nodig om ons te kwalificeren.
Maar dit PSV staat veel verder dan twaalf maanden geleden. Tijdens de voorbereiding liep het niet vlot, maar de eerste weken dienen altijd om de negatieve punten te leren kennen. De eerste twee competitiewedstrijden (zes op zes tegen MVV en Vitesse, doelsaldo 10-2, nvdr) bewijzen dat alles in de juiste plooi gevallen is."
Nilis noemt Gerets daarin een beslissende factor. "Hij legt een strak trainingsregime op en stelt zeer hoge eisen aan de spelersgroep. Ik heb zelden een coach meegemaakt die zo veel bezieling brengt. Zelfs bij een ervaren voetballer als ik weet hij de gevoelige snaar te raken.
Ik hoop dit seizoen dezelfde rol te spelen als de voorbije vijf jaren in Eindhoven. Met Van Nistelrooy vorm ik een gouden duo. Samen willen we PSV naar een nieuwe titel schieten. Met PSV in mei kampioen worden: dàt is mijn droom."
Nadien loopt zijn contract af. "Ik ben absoluut geen carrièreplanner, dus vraag me niet wat ik ga doen. Ik heb er nog geen seconde bij stilgestaan. Of ik wil terugkeren naar België? Ja, maar dan alleen bij Racing Genk. Voor die club wil ik dolgraag spelen. In mijn achtertuin, op de plaats waar ik voetballer werd. Als je het enthousiasme van die supporters zie, ja, daar zie ik mezelf wel tussenlopen. Maar deze liefdesverklaring betekent niet dat ik het ook doe, hoor. We zullen wel zien wat de toekomst brengt. Nu telt alleen PSV."
"Ik betwijfel of de Rode Duivels voldoende kwaliteit bezitten om een goed EURO 2000 te spelen."
Luc Nilis
De houding van Nilis tegenover het Belgisch voetbal lijkt wel veranderd. "Als je de nationale ploeg bedoelt, dan zeg ik meteen neen", verzekert Nilis. "Ik keer niet terug. Er zijn in het verleden te veel negatieve dingen gebeurd. Tijdens het WK in Frankrijk zijn smerige spelletjes gespeeld waar ik mijn buik helemaal vol van had en heb. Zowel in de spelersgroep, als in de entourage en de pers. En dat kan Waseige niet veranderen.
Hij heeft me nog niet gebeld, en àls hij dat doet, zal ik tegen hem net hetzelfde zeggen. Hij kan me niet overhalen. Let op, ik heb geen problemen heb met Waseige, net zomin als Leekens de reden was voor mijn afzegging. Akkoord, zijn speelwijze in Frankrijk was niet mijn favoriete, maar het hele Belgische voetbal lijkt niet overeen te stemmen met het type voetballer dat ik ben.
Neen, sorry, hoe mooi EURO 2000 ook wordt, ik maak er geen deel van uit. Dat betekent niet dat ik de Rode Duivels geen goed resultaat gun. Ik hoop echt dat ze een goed tornooi spelen, al betwijfel ik of de kwaliteit ervoor aanwezig is. De trainerswissel zal niet zo veel veranderen. Gezien de resultaten drong die zich natuurlijk wel op. Leekens heeft zijn ontslag alleszins zien aankomen."
Nu in het nieuws