Kroniek van een vrije val

1969-1971: De Fransman René Hauss wordt de meest succesvolle trainer van Standard. Hij wint met de Rouches drie titels op rij. Standard speelt met wellicht de sterkste ploeg uit hun geschiedenis: Piot, Dewalque, Pilot, Jeck, Thissen, Dolmans, Semmeling, Depireux, Takac, Van Moer en Kostedde.
BR> 1979-1983: Na de successen onder René Hauss glijdt Standard weg. In 1979 wordt Ernst Happel binnengehaald om de club weer naar de top te brengen. Verder dan de bekerzege in 1981 geraakt de Oostenrijker niet. Daarna neemt Raymond Goethals het roer met succes over. Standard pakt onmiddellijk de titel en speelt, en verliest, de Europacup II finale in en tegen Barcelona. In 1983 verovert Standard een nieuwe landstitel.
8 mei 1982: Goethals wil absoluut kampioen spelen en overhaalt zijn spelers om voor de slotmatch hun premie af te staan aan die van Waterschei om zo gemakkelijk te kunnen winnen. De zaak komt pas in 1984 aan het licht als onderzoeksrechter Bellemans het zwartgeldcircuit in het eersteklasse voetbal wil oprollen. Secretaris-generaal Roger Petit wordt van de bondslijsten geschrapt. Sepelers als Preud'homme, Plessers, Poel, Vandersmissen, Daerden, Meeuws en Gerets worden maandenlang geschorst. Arie Haan, die in Hongkong speelt, ontspringt op onwaarschijnlijke manier de dans.
26 november 1984: Het nieuwe Standard wordt voorgesteld, maar de club dreigt falliet te gaan, avonturiers als Mandaric en Tapie maken hun opwachting. De beheerders Jean Wauters en André Duchêne redden de club van het failliet.
1988-1991: Na een periode waarin Standard zes trainers in vier seizoenen verslijt, moet Urbain Braems de Rouches weer op de rails zetten. Dat mislukt en Georg Kessler komt hem na een seizoen aflossen. Dankzij de mysterieuze Antwerpse zakenman Lesman gaat Standard ongelooflijk te keer op de transfermarkt. Onder andere Van Rooy, Cruz, Wilmots, Demol en Vervoort strijken op Sclessin neer. Maar ook Kessler slaagt niet in zijn opdracht.
1991-1996: Arie Haan doet zijn intrede als trainer op Standard. Hij laat de club weer Europees voetballen en haalt een tweede plaats in de competitie. In zijn tweede seizoen wordt Haan vervangen door Vandereycken, die als tussenpaus dient voor Robert Waseige. Met een ploeg zonder grote namen stevent Waseige in het voorjaar van 1995 op de titel af. Na een nederlaag op Anderlecht spat de droom stuk.
1996-1998: Jos Daerden volgt Waseige op. Standard is ondertussen gefuseerd met Seraing. Na een knappe start, vallen de Rouches snel terug. Aad de Mos wordt op advies van Lesman als nieuwe redder binnengehaald. De koopwoede slaat opnieuw toe, maar de Nederlander maakt het seizoen niet rond.
1998 -??: Robert-Louis Dreyfuss reikt Standard vanuit Frankrijk de reddende hand. Hij stuurt voetbalmakelaar Luciano d'Onofrio als waakhond naar de Maas. Tomislav Ivic moet de totaal vernieuwde ploeg onmiddellijk naar Europees voetbal loodsen maar mislukt. Standard start de huidige competitie na een warrig transferbeleid met een onherkenbare ploeg. Met drie punten op negen is de positie van Ivic onduidelijk geworden.
Nu in het nieuws