"Ik weet niet hoe het verder moet"

Print
Clem Vanwonterghem De gouden jaren van Standard willen niet meer terugkomen
BR>LUIK - Clem Vanwonterghem kent als geen ander het reilen en zeilen op Standard. Bijna 30 jaar al verzorgt hij voor de VRT-radio de rechtstreekse rust- en eindverslagen van de matchen op Sclessin. Als objectieve waarnemer is hij uitstekend geplaatst om de teloorgang van de Rouches in de juiste context te plaatsen.
Wat ze ook proberen en hoeveel geld er ook wordt ingepompt, sinds het omkoopschandaal willen de gouden jaren niet meer terugkomen op Standard. "Goede intenties genoeg, maar niet de juiste mensen in het bestuur", stelt Vanwonterghem vast.
De radioman leerde Standard kennen toen secretaris-generaal Roger Petit de club met ijzeren hand leidde.
"Petit was een sfinx, een echte dictator. Misschien had deze club dat wel nodig. Maar Petit was een prima zakenman, vooruit op zijn tijd. Hij kneedde Standard tot een team dat Europese successen verzamelde.
Petit stopte op zijn vijftigste als zakenman. Net op tijd. Maar het voetbal kon hij niet loslaten. Zijn zoektocht naar een waardige vervanger was tevergeefs. Hij bleef aan boord, maar geraakte als clubleider voorbijgestreefd. Hij zag Standard steeds verder tussen zijn vingers wegglippen, had geen greep meer op een man als Raymond Goethals. Bij een jongere Petit was die omkoopaffaire met Waterschei er nooit geweest. En toen het gerecht een inval deed, gaf hij onmiddellijk zijn zwart boekje af met daarin alle cijfers."
"Wie heeft de macht, wie heeft het kapitaal, wie zet de sportieve lijnen uit?"
Clem Vanwonterghem
"Die affaire, wat was dat in feite? Gerard Plessers die een paar duizend frank aan zijn broer Pierre van Waterschei gaf. Ik praat dat niet goed, maar er gebeuren ergere dingen in het voetbal. En Petit ging onmiddellijk over stag. Het was ook maar een mens van vlees en bloed, hij had schrik opgepakt te worden. En er was de rancune naar de andere bestuurders, waartussen hij geen opvolger vond: Als Standard niet meer van mij is, zal het ook niet meer van jullie zijn."
"Zijn opvolgers Jean Wauters en André Duchêne waren mensen met goede intenties, maar met weinig voetbalverstand."
"Ook de keuze van de trainers was vaak oubollig. Pavic, Braems, Kessler en Ivic, met alle respect, dat waren te oude mensen om een groep van twintigjarigen te leiden. Zij hadden niet meer het aureool dat mannen als Meeuws, Daerden en Gerets wel naar de jongere generatie afstralen. En als er dan toch eens een jongere trainer kwam als Arie Haan, haalde die wel successen. Maar die botste dan weer met manager Henrotay, terwijl van bovenuit niet werd ingegrepen."
"Hoe het nu verder moet weet ik ook niet. Ik heb geen zicht meer op het beleid van de club. Wie heeft de macht, wie heeft het kapitaal, wie zet de sportieve lijnen uit? Figuren als Tapie, d'Onfrio en Louis-Dreyfus bevolken nu de eretribune. Het is mij onduidelijk wie aan welke koordjes trekt. Maar is dit niet het lot van het Belgisch voetbal? Mandaric op Charleroi, buitenlandse geldschieters bij Beveren en GBA..."

Nu in het nieuws