"Een jeugddroom gaat in vervulling"

Print
SEVILLA - "Als ik niets raak, is een finale mogelijk", voorspelde Jonathan Nsenga na de reeksen en de kwartfinale. Hij toonde zich daar al een echte bagarreur (vechtersbaas), zoals hij zichzelf graag noemt. Van die kwaliteit gaf hij eerder al blijk op belangrijke momenten. Twee jaar geleden was hij in Athene halve finalist en vorig jaar werd hij achtste in de finale van het EK.
BR>De juiste mentaliteit op het juiste moment.
Gisteren was dat niet anders. Hij stond zo stijf van de concentratie dat hij zelfs niet merkte dat wereldkampioen Allen Johnson in zijn reeks ontbrak, maar hij leek wel klaar om door een muur te bonken. "Ik had alleen oog voor Philibert naast mij, omdat ik die absoluut wilde kloppen."
Na een verre van ideale koers, waarin hij vanuit zesde stelling moest terugkomen, kwam het inderdaad tot een duel met de Fransman voor de laatste finaleplaats. Tot overmaat van ramp raakte Nsenga de laatste horde nog hard, maar hij dook à la Colin Jackson als een knipmes door de finish. Het leek alsof hij dat iets te vroeg deed, maar met twee honderdsten verschil (13"47 tegen 13"49) lukte hij in zijn opzet. Hij loopt vandaag de finale.
"Hier gaat een jeugddroom in vervulling. Dat waarvan elke atleet droomt. Hier gaat de grote poort open. Nu wordt het interessant", zei hij zielsgelukkig. "Ik liep mijn slechtste koers van het WK en moest naar het grote scherm kijken om te weten of ik er bij was. Ik heb Philibert gezegd excuse-moi, maar meer kreeg ik er niet uit. Ik was te blij. Ik heb weer veel hout gehakt onderweg, en zo een tijd is onwaarschijnlijk voor een finaleplaats. Maar dat telt allemaal niet. Hier moet je vechten om te overleven. Ik heb me geplaatst op karakter."
"Wat ik hier gepresteerd heb, bewijst dat ik er op het juiste moment sta. Het is wel weer nét op een groot kampioenschap. Ik wist dat het zo zou zijn, ik geloofde in de aanpak van mijn begeleiders. Het resultaat liet gewoon wat op zich wachten. Volgend jaar zou ik toch graag al iets voor de Spelen een paar geruststellende prestaties op zak hebben."
En nu?
"In de finale zijn Jackson, Ross en Garcia buiten categorie, maar de rest is haalbaar. Ik hoop niet weer op die laatste plaats te belanden zoals op het EK. En dromen van het podium, mag dat niet?"
Nu in het nieuws