C04 S05 KORT Nevensporten

f Atletiek
BR> De Roemeense oud-atlete Elna Murgoci, die in 1993 in Brussel het wereldkampioenschap halve marathon won, is dinsdag vermoord teruggevonden in de buurt van haar huis in Targoviste, zowat 100 km ten noorden van Boekarest. De 39-jarige vrouw was met meerdere messteken om het leven gebracht, aldus de politie. Het gerecht heeft een aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen haar voormalige levenspartner, die van de moord wordt verdacht.
f Autosport
Jean Alesi rijdt het volgende F1-seizoen met een Prost-Peugeot. Dat maakte Alain Prost dinsdag officieel bekend. De overstap komt niet geheel onverwacht, nadat Alesi na de finish in Hongarije zwaar uithaalde naar zijn huidige team Sauber. Teammaat van de Fransman wordt zo goed als zeker F3000-kampioen Nick Heidfeld, die wordt uitgeleend door Mercedes. Prost kiest dus voor twee nieuwe piloten, nadat de relatie met Olivier Panis (op pensioen?) verziekte en Jarno Trulli een beter team (Jordan?) verkiest. Alesi is vijfendertig jaar en verwacht samen met zijn vrouw Kumiko een derde kind. In zijn carrière won de Franse Siciliaan één F1-race.
f Badminton
Ruud Kuijten, het duo Patrick Boonen-David Vandewinkel en Ruud Kuijten-Manon Albinus worden onder de leiding van bondscoach Addy Regelbrugge uitgezonden naar buitenlandse toernooien. Tot 29 augustus is eerst en vooral de Konica Cup in Singapore, 1 tot 9 september volgt de Indonesian Open op Bali. Afsluitend betwisten onze landgenoten de US Open in Los Angeles.
f Basketbal
De Deen Hinrichsen tot hiertoe een meevaller bij Bree, zou problemen hebben met zijn paspoort om als Euro-speler te worden aanzien. Bree heeft nu al de Brit Kojo Mensah, 23 jaar en 1m98, van de Washington State University aangetrokken.
Timothy Moore wordt doorgestuurd bij Aalst. Hij wordt vervangen door de 35-jarige Michael Kennedy, vorig jaar actief in Hongarije.
f Bowling
De 23-jarige Christine Van Boom en de 39-jarige Pierre Ravez vertegenwoorigen ons land bij het toernooi om de Europa Cup (individueel), dat van 1 tot 4 september in het Israelische Netanya wordt gespeeld.
f Golf
Onze landgenoot Nicolas Colsaerts, die afgelopen weekeinde zesde werd in het EK voor junioren te Celtic Manor (Wales), is geselecteerd voor de Ryder Cup Juniors. In dit evenement spelen de beste Europese junioren tegen Amerikaanse leeftijdgenoten. Colsaerts (aangesloten bij Rigenée) is zeventien. Deze week speelt hij de 'Jacques L'Eglise Trophy', een treffen tussen de beste tien junioren van het Europese vasteland en een Brits-Ierse selectie.
f Roeien
Tom Symoens heeft zich op het WK in het Canadese Saint Catharines via een tweede plaats in de herkansingen geplaatst voor de halve finales van de skiff, die morgen worden geroeid. De dubbelvier met Goiris, Duchesne, Smulders en Hendrickx, roeit vandaag de herkansingen in een reeks met Rusland, Oekraïne en Roemenië. De beste twee gaan door naar de halve finales van vrijdag. De Belgen haalden in de reeksen een betere tijd (5'57"05) dan de Oekraïners (6'01"29), Russen (6'13"04) en Roemenen (6'16"12).
f Tennis
Drie landgenoten proberen via de kwalificaties een ticket af te dwingen voor de US Open in Flushing Meadow. Bij de mannen is Xavier Malisse (ATP 112) de best gerankte in zijn poule. In de eerste ronde treft hij de Israelier Harel Levy (ATP 165). Christophe Rochus (ATP 137) neemt het in de eerste ronde op tegen de Tsjech Ota Fukarek (ATP 163). Als de logica van de wereldranglijst wordt gerespecteerd, wenkt daarna de Nederlander Peter Wessels (ATP 116) in de derde en laatste voorronde. Bij de vrouwen stoten zes landgenotes op basis van hun ranking door tot de hoofdtabel: Dominique Van Roost, Sabine Appelmans, Laurence Courtois, Els Callens, Justine Henin en Kim Clijsters. Patty Van Acker (WTA 155) poogt deze omvangrijke delegatie te vervoegen. Dat wordt geen eenvoudige klus. In de eerste ronde neemt ze het op tegen de Italiaanse Giulia Casoni (WTA 154). De kwalificaties in New York beginnen dinsdagnacht.
f Volleybal
Kn. Roeselare heeft een overeenkomst bereikt met de 25-jarige Kroatische receptiespeler Ante Jakovcevic, die eerder onder meer voor Zellik uitkwam. Met zijn Kroatische club Mladost speelde hij drie keer de Final Four van de Europa Cup 1. Jakovcevic wordt volgende week medisch getest.
f Wielrennen
In Overijse wordt vandaag (start 12.45u) de Druivenkoers gereden. De concurrentie van de Ronde van Nederland weegt zwaar op de deelnemerslijst. De acht Belgische profploegen worden aangevuld met TVM, Rabobank, Jack&Jones, Bayern en Nürnberger. Verder verschijnen er een aantal semi-professionele ploegen aan de start. De renners rijden een grote ronde van 97 km en zeven ronden van 13,7 km over de steile Tombeurstraat. Aankomst rond 17.30u.
f Zwemmen
Twee wereldrecords gisteren op de Pan Pacific in Sydney: de 23-jarige Amerikaan Lenny Krayzelburg zwom de 100m rugslag in 53"60. Het vorige record was sinds de Spelen van Barcelona '92 in handen van Jeff Rouse. De Australiër Ian Thorpe scherpte zijn persoonlijk wereldrecord van daags voordien op de 200m vrije slag nog aan: in de finale zwom hij 1'46"00.
Nu in het nieuws