El Guerrouj heerst superieur

Marokkaanse wereldrecordhouder neemt initiatief en wint verschroeiende 1500 meter

BR>

SEVILLA -

Niemand gaf hij een kans, Hicham El Guerrouj. De Marokkaanse wereldrecordhouder domineerde de finale van de 1500 meter op een grootse manier en liep spectaculair snel naar de wereldtitel. Zijn gedoodverfde Keniaanse challenger Noah Ngeny kreeg geen kans, net als de Spanjaard Estevez, voor wie het stadion voor de eerste keer in vier dagen eindelijk eens bijna vol liep.

Drie Spanjaarden die het tempo wilden drukken om hun eindsprint uit te buiten. Drie Kenianen - met Noah Ngeny - en twee Marokkanen - met El Guerrouj - die de wedstrijd zo snel mogelijk wilden maken. Een Spaans publiek dat met Sevilliaans handgeklap de eigen atleten aanvuurde en de anderen uitfloot. Dat was de situatie voor de koers.

El Guerrouj kwam eerst zelf even vooraan, liet dan zijn maatje Kaouch het werk opknappen. Zoals in de arena speelde Kaouch de rol van de piccadores die de stier moeten afmatten. Op dat ogenblik bleven de stieren nog volgen, maar bij sommigen hing de tong toch uit hun bek. Zeker toen El Guerrouj met nog 650 meter te gaan onverschrokken zelf de leiding nam. De menigte veerde op toen hun Europese kampioen Reyes Estevez bij het ingaan van de laatste ronde naar de tweede plek stormde. Hopeloos was zijn strijd, want El Guerrouj bleef maar versnellen. Hij liep de rest op méters. Kushandjes naar het publiek werpend ging hij doodleuk door de finish in 3'27"65, anderhalve seconde boven zijn eigen wereldrecord, de vijfde tijd ooit op deze aardkloot door een mens gelopen. Ngeny verbeterde zijn persoonlijk record, maar dat bleek onvoldoende.

"Ik vreesde de tactiek van de Spanjaarden."

Hicham El Guerrouj

El Guerrouj leek dit jaar kwetsbaar, omdat hij bijna een maand verloor vanwege een behandeling tegen aambeien. Daar was gisteren niets van te merken. Tenzij kort na de wedstrijd, toen hij bijna het bewustzijn verloor. Hij was nadien wel lucied genoeg om een verrassende uitleg te doen. "Die tactiek was niet zo gepland. Want als het een heel snelle koers werd, zou Kaouch weggeblazen worden. Wij gingen naar voren met het idee dat de Kenianen dan zouden komen. Want eigenlijk hadden zij toch twee hazen voor Ngeny. Ze kwamen niet. Dan ben ik maar zelf gegaan, want ik vreesde wel de tactiek van de Spanjaarden. Ik ben heel blij voor de mensen in Marokko, waar atletiek de populairste sport is. Dat hebben wij vooral aan de koning te danken. Zowel Hasssan II vroeger als zijn opvolger."

Hoe populair atletiek daar wel is, bleek al jaren geleden toen de eerste supersnelle trein door het volk gewoon Aouita werd genoemd, naar de toenmalige veelvuldige Marokkaanse wereldrecordhouder. Het werd nooit de officiële naam, maar de kans bestaat nu dat een andere trein de naam van El Guerrouj meekrijgt.

Manager Aziz Daouda vond niet dat El Guerrouj door zijn kushandjes een wereldrecord had verspeeld. "Hij was daar bij de bel al te ver van verwijderd. Een laatste ronde in 48 seconden is niet haalbaar." Gevraagd naar een mogelijke combinatie met 5.000 meter voegde hij er nog een bedenking aan toe, die Marion Jones in haar zak kan steken. "De sport heeft nood aan vedetten. Atleten die te veel nummers combineren, proberen de anderen belachelijk te maken. Dat is verkeerd."

Nu in het nieuws