Barry Callebaut bouwt nieuw distributiecentrum

Print
Barry Callebaut laat in Aalst een nieuw distributiecentrum bouwen voor vaste chocolade. Vanuit het magazijn worden wereldwijd industriële klanten beleverd. Het project schept op termijn 5 à 10 bijkomende arbeidsplaatsen.
BR>Barry Callebaut maakt deel uit van de Duitse holding Klaus Jacobs en ontstond in 1996 uit de fusie van het Franse Cacao Barry en Callebaut. Met 21 productievestigingen, die over de hele aardbol zijn verspreid, geldt de groep als wereldleider inzake industriële chocolade.
Het grootste deel daarvan wordt in vloeibare vorm rechtstreeks vanuit de fabrieken aan de klanten geleverd. Dat gebeurt met verwarmde tankwagens. Aan kleinere industriële klanten of wanneer de afstand te groot is (bv. bij overzeese export) wordt in vaste vorm geleverd. Hier komt tussenopslag op de proppen. De opgevormde chocolade wordt gestockeerd bij 18 graden.
"Dat gebeurde tot dusver in een eigen magazijn en ook voor een deel bij derden", zegt Dirk Van Haeverbeek, manager supply chain (directeur logistiek). "Ons magazijn op het industrieterrein Wijngaardveld in Aalst wordt te klein. Daarom hebben wij besloten de hele opslag te centraliseren in een groter complex."
Het nieuwe grote magazijn verrijst eveneens in Aalst, maar op de andere Denderoever, op het industrieterrein Tragel. Barry Callebaut treedt niet zelf als bouwheer op. Het project wordt gefinancierd door de Immo Industrie Groep uit Asse, terwijl het Mechelse bouwbedrijf Van Poppel voor de eigenlijke realisatie instaat. De chocoladeproducent gaat de stockageruimte op lange termijn huren. Die wordt 16.000 m² groot en krijgt 24.000 palletplaatsen. Het distributiecentrum moet in augustus 2000 klaar zijn.
"In de aanvangsfase zullen in het magazijn de vaste producten uit de fabrieken van Wieze en Drongen opgeslagen worden. Maar het is de bedoeling dat daar kort na de opstart ook de chocolade uit Meulan bijkomt", legt Van Haeverbeek uit.
Wieze is zowel naar volume als naar tewerkstelling (600 mensen) de belangrijkste site van Barry Callebaut in ons land. In Drongen werken een 150-tal mensen. Het Franse Meulan is het hoofdkwartier van de groep, maar er ligt ook een grote fabriek.
Het nieuwe internationale distributiecentrum heeft een positief effect op de tewerkstelling. Op termijn komen er 5 tot 10 arbeidsplaatsen bovenop de 30 in het bestaande magazijn.

Nu in het nieuws