Jo Cornu haakt af

Print
Jo Cornu, de huidige nummer twee van het Franse telecomconcern Alcatel zet een stap opzij. Hij laat de dagdagelijkse opvolging van het telecomgebeuren aan anderen. Hij wordt aan de andere kant de onmiddellijke adviseur van topman Tchuruk. Hij zal zich meer toespitsen op de verzorging van de grote klanten van de groep.
BR>Jo Cornu (55) wil anders gaan leven. Hij draaide 13 jaar mee aan de top van het Franse concern in Parijs maar wil nu kalmer aan gaan doen. Telecom is een sterk internationaal georiënteerd gebeuren. Wie meedraait in die business stapt het ene vliegtuig in, het andere uit. Ook Cornu was vele maanden naeen in de Verenigde Staten. Daar worden alle grote strategische lijnen uitgezet. Alcatel nam in de afgelopen maanden verscheidene grote Amerikaanse bedrijven over. De finale keuze werd vaak mee geïnspireerd door Cornu.
Dat drukke leven leidde er echter toe dat hij nog nauwelijks in Stekene, zijn eigenlijke woonplaats kwam. Hij was immers voortdurend onderweg. "Ik geef me 125% voor het bedrijf", zei hij bij herhaling. "Ik doe een dubbele job. Dat kan zo niet verder."
In overleg met Tchuruk gaat Cornu nu een andere richting uit. Zijn eigenlijke dagdagelijkse job bij de divisie telecom wordt overgenomen door collega Prabhu.
De energieke telecomspecialist blijft wel nog voorzitter van Alcatel Bell in Antwerpen. Hij zal tevens lid worden van de raad van bestuur van Alcatel in Parijs. Cornu gaf te kennen dat hij meer werk wil mken van zijn bestuursmandaten. Ondermeer bij Barco en KBC. Verscheidene andere grote Belgische ondernemingen zouden hem trouwens polsen voor een bestuursmandaat.
Cornu gaat wat kalmer aan gaan doen op het moment dat ook de situatie bij Alcatel wat beter onder controle komt. Toen topman Tchuruk er eind verleden jaar voor waarschuwde dat de financiële resultaten van de groep niet zo best waren, stortte de koers van het aandeel Alcatel brutaal in elkaar. Alcatel zette sindsdien een voorzichtige herstelbeweging in. Vooral de overnames in de Verenigde Staten hebben het vertrouwen in het concern hersteld.
Jo Cornu startte in 1973 zijn carrière bij het toenmalige ITT Bell Telephone in Antwerpen. Hij werd er in 1984 general manager. Na de overname door het Franse Alcatel schoof hij in 1988 door naar de hoofdzetel in Parijs.

Nu in het nieuws