Ratten krijgen darmkanker van veel rood vlees

Print
Het eten van veel rood vlees, in het bijzonder rundvlees, kan de kans op het krijgen van dikke-darmkanker fors verhogen. Niet het gehalte aan vet in het vlees en niet het aangebrand zijn, maar het stofje haem is de boosdoener. Dat blijkt uit onderzoek van medisch wetenschapper Aloys Sesink, die volgende week op de effecten van haem promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sesink deed het onderzoek bij ratten. Een studie naar de effecten van haem op de mens moet nog worden gedaan.
BR>
Haem is de ijzerdrager van het vlees en het stofje dat de rode kleur geeft. In rood vlees zit tien keer zoveel haem als in wit vlees, zoals bijvoorbeeld kip. Ratten die veel haem in de voeding kregen, bleken een verhoogde celdeling in de dikke darm te ontwikkelen. Een verhoogde celdelingssnelheid wijst op beschadiging van de darmwand. Het lichaam maakt versneld nieuwe cellen aan om de darmwand te herstellen. Dat proces verhoogt ook het risico op veranderingen (beschadigingen) in het dna. Daardoor kunnen er goedaardige gezwellen als poliepen of kwaadaardige tumoren in de darm ontstaan.

.

Nu in het nieuws