Mensensmokkel prioriteit in bestrijding misdaad

Mensenhandel is een prioriteit in de bestrijding van de internationale georganiseerde misdaad. Financiële criminaliteit (vooral witwasoperaties) en cybercrime (kinderprono, kredietkaartfraude, hacking) zijn andere belangrijke punten. Dit bleek op de opening van een internationale conferentie over de bestrijding van de internationale georganiseerde misdaad in Flanders Expo in Gent. De conferentie komt er als voorbereiding op het voorzitterschap van de Europese Unie dat België vanaf 1 juli waarneemt. De suggesties van de conferentie zullen volgens premier Guy Verhofstadt dienen als referentiekader voor voorstellen. Dat België van de strijd tegen de geroganiseerde misdaad een prioriteit zal maken, betekent niet dat ons land meer dan andere landen geconfronteerd wordt met het probleem, aldus de eerste minister.

BELGA

Volgens premier Verhofstadt vormt het witwassen van misdaadgeld de grootste dreiging. Daardoor is het verschil tussen een legale en een criminele ondernemer immers nog moeilijk vast te stellen.

Andere sprekers legden de nadruk op de omvang van de mensensmokkel. Naar schatting tussen de 700.000 en de 2 miljoen mensen vallen jaarlijks wereldwijd in de handen van mensensmokkelaars. Voor de Europese Unie alleen al wordt het aantal op 500.000 mensen geschat. Volgens professor Arlacchi, de geestelijke vader van de recente conventie van de Vernigde Naties ter bestrijding van de georganiseerde misdaad, laten drugshandelaars nu vaak hun handel voor wat hij is en schakelen ze over op het versluizen van mensen omdat dit lucratiever is. De minister van Binnenlandse Zaken van Slovenië - kandidaat-lid van de EU - vroeg op de opening van de conferentie de hulp van de EU om de instroom van illegalen die via mensensmokkelaars door het land worden gevoerd, te beperken.

De conferentie moet de aanpak van de EU en de Verenigde Staten op elkaar afstemmen. Zo moet er volgens Wendy Chamberlin van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een wereldwijd kader komen voor de berechting van de georganiseerde misdaad. Gelijke bestraffing in elk land is nodig. Bewijs dat in het ene land verkregen wordt, moet in een rechtszaak in een ander land gebruikt kunnen worden en getuigen zouden via telecommunicatie gehoord moeten kunnen worden, aldus Chamberlin. De internationale conferentie loopt nog tot vrijdag. Afgevaardigden uit 27 landen nemen eraan deel.

MEER OVER Verkiezingen 2009

Nu in het nieuws