Treinrover wordt fotomodel in treinblad

Print
De Britse treinrover Ronnie Biggs treedt als fotomodel op in het februarinummer van het blad Rails, dat in de Nederlandse treinen wordt verspreid. Een team van Rails bezocht Biggs eind vorig jaar in Rio de Janeiro, waar hij sinds zijn deelname aan The Great Train Robbery in 1963 woont. De nu 71-jarige Biggs is te zien in onder meer spijkerbroeken, linnen pakken en Hawaiishirts.
BR> Volgens hoofdredacteur Wim Spijkers van Rails kwam de redactie op het idee, doordat een kennis van de art director een huisvriend van Biggs is. Omdat de treinrover na een beroerte niet meer kan praten, werd hem per e-mail gevraagd mee te werken aan de modereportage. Spijkers: "Hij wilde eraan meedoen, hij is nooit vies geweest van publiciteit."
Op 8 augustus 1963 beroofde Biggs samen met een aantal anderen de posttrein van Londen naar Glasgow. Met een buit van tweeënhalf miljoen pond was dat de grootste treinroof uit de geschiedenis. Biggs werd een maand later gearresteerd en veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf. In 1965 ontsnapte hij uit de gevangenis en vluchtte via Frankrijk naar Australië. Ook daar moest hij vluchten. In maart 1970 kwam hij aan in Rio de Janeiro. Biggs heeft zijn bekendheid altijd flink uitgebuit. Hij werkte samen met de Sex Pistols en de Duitse punkgroep Toten Hosen en opende zijn eigen nachtclub.De geflopte film Prisoner of Rio gaat over Biggs.

.

Nu in het nieuws