Olie bereikt eiland Santa Cruz

Drie specialisten van de Europese 'task force' voor de bestrijding van olierampen op zee zijn naar de Galapagos-eilanden gestuurd om bijstand te verlenen bij de schoonmaak van de olievervuiling daar. De experten komen uit Spanje, Frankrijk en Groot-Brittannië en zullen de Ecuadoraanse overheid advies geven over de manier waarop de vervuiling zoveel mogelijk kan beperkt en het herstel van het getroffen gebied kan verzekerd worden.

BELGA

BR>

Naar commissaris Margot Wallström (Milieu) woensdag bekendmaakte, had Ecuador om hulp gevraagd. Het is de eerste keer dat de deskundigen naar een land buiten de Unie trekken. Op basis van hun inschatting zal vervolgens worden beslist welke verdere EU-actie en financiële steun moet volgen.

De eerste vlekken mazout hebben ondertussen het eiland Santa Cruz in de Schildpaddenbaai, in het centrum van de eilandengroep, bereikt. Dat is woensdag door de directeur van het Nationaal Park van de Galapagos, Eliecer Cruz, meegedeeld. Welke gevolgen er zijn voor de fauna en flora kon hij nog niet zeggen. Op het eiland Santa Cruz bevindt zich het Darwin-onderzoekscentrum dat belast is met het behoud van de zeldzame diersoorten op de Galapagos-eilanden.