Privacy op internet nauwelijks beschermd

Print
Tweederde van de internationale internetsites nemen het niet zo nauw met het verzamelen en doorspelen van persoonlijke gegevens van gebruikers. Dat blijkt uit een onderzoek van 750 sites in Europa en de VS, verricht door de wereldkoepel van consumentenorganisaties, Consumers International.
Bij 15 procent van de sites merkt de surfer zelfs niet dat er gegevens van hem worden opgeslagen. Een groot deel, 60 procent, heeft geen privacyverklaring opgenomen op zijn site.
Ook voor het al of niet doorspelen van de gegevens wordt zeer vaak geen toestemming gevraagd. Van de Europese websites vroeg slechts 9 procent toestemming voor het doorverkopen van persoonlijke gegevens en niet meer dan 20 procent vroeg de gebruiker of hij op de mailinglist van het bedrijf wilde staan.
Hoewel Europa een strengere wetgeving heeft dan de Verenigde Staten, hebben de Amerikaanse sites een iets beter privacybeleid. Van populaire Amerikaanse sites vraagt slechts bijna de helft toestemming voor het doorverkopen van gegevens. Internetgebruikers krijgen in strijd met de Europese regels vaak ongevraagd elektronische post van de site zelf. Het komt ook steeds vaker voor dat mensen ongevraagd reclame in hun mailbox krijgen.

.

Nu in het nieuws