Nobelprijs voor de Vrede: voetbal is genomineerd

Print
OSLO - Het concept 'voetbal' is genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede 2001, omwille van het promoten van goede verstandhouding en begrip tussen verschillende landen. De fans van die verschillende naties lijken eerder vijandig dan in goede verstandhouding met hun tegenstanders op en rond het voetbalveld. Toch drong de Zweedse wetgever Lars Gustafsson maandag aan: het voetbal is wel degelijk bevorderlijk voor internationale relaties.
"Voetbal speelt - en zal dat in de toekomst blijven doen - een belangrijke rol op wereldniveau op het gebied van begrip tussen mensen", schreef Gustafsson in zijn nominatiebrief aan het Noorse Nobel-comité in Oslo.
Gustafsson, een christen-democraat, zei dat voetbal twee wereldoorlogen en etnische en regionale conflicten heeft overleefd. "Soms", schreef hij, "ontmoeten twee vijandige landen mekaar op het voetbalveld in tijden waarin ander contact gewoon ondenkbaar is".

Hij doelt hiermee op het WK 1998, toen Iran tegen de Verenigde Staten speelde. Gustafsson zei dat de wereldvoetbalbond FIFA de Nobelprijs in naam van de sport zou kunnen ontvangen. De nominatie voor het voetbal was één van de tientallen kandidaturen die Oslo reeds ontving. Op 1 februari is de deadline voor kandidaten. Vorig jaar waren er in totaal 150 nominaties voor de Nobelprijs voor de Vrede. De Zuid-Koreaanse president Kim Dae-Jung werd toen de laureaat.

Het Nobelprijs-comité zegt nooit wie genomineerd werd voor een prijs. Ze geven enkel het aantal kandidaten vrij. De winnaar wordt meestal midden oktober bekend gemaakt. De prijs voor de vrede is de enige Nobelprijs die in Oslo wordt uitgereikt. De andere prijzen worden in het Zweedse Stockholm overhandigd.
MEEST RECENT