Kiekeboe knipoogt naar Orson Welles

WAVER -

De Kiekeboe-film heeft gisteren zijn eerste officiële draaidag gehad. Het reuzenrad van Walibi was het decor voor de achtervolgingsscène met Fanny Kiekeboe en Oscar Weyler, de slechterik van dienst. De knipoog naar

The third man

van Orson Welles was niet ver weg.

Martine Cuyt

BR>

Luk Wyns, Marcel Kiekeboe

"Marcel Kiekeboe is het summum van een doorsnee karakter", zegt Luc Wyns (nog zonder snor). "Als je hem typeert heb je vooral het woordje

niet

nodig: hij is niet echt dapper, maar ook niet echt laf, hij is niet dom, maar ook niet slim, hij is braaf, maar niet doodbraaf. Hij is leuk, maar ik identificeer me niet meteen met hem", zegt Luk, zich ondertussen krabbend over de op een afgereden grasmat lijkende schedel.

"Deze mutilatie is niet natuurlijk", lacht Luk, "Ik ben mijn persoonlijkheid voor een stukje kwijt. Altijd zorg gedragen voor mijn haar en geprobeerd niet te gauw kaal te worden."

Wyns speelt vader Kiekeboe, zijn eigen zoon Jonas kruipt in de rol van zoon Konstantinopel. "Geestig, dit is de eerste keer dat we vader en zoon spelen", zegt Luk. "Ik was heel blij dat Jonas eens werd gecast zonder mij, maar doordat Kurt Defrancq de film niet kon combineren met zijn overige werk, beland ik toch nog in zijn buurt (lacht). En nee, ik vind het niet erg om

Speed

na te spelen met Joyce De Troch. Keanu Reeves heet nu Kiekeboe en Sandra Bullock Joyce."

Plannen: bezig aan een nieuwe comedy voor een nog niet te noemen zender en tijdstip.

Renaat Coppens, regisseur

"Ik wil geen strip verfilmen", zegt regisseur Renaat Coppens. "Ik wil absoluut geen plaatjes maken. Ik wil een film met levende mensen die proberen echt en geloofwaardig over te komen. In principe moeten 35 draaidagen volstaan."

"Eerst wou ik

Misstoestanden

niet doen. De artistieke vrijheid die ik kreeg en de jonge ploeg die ik mee heb van

Damiaan

maakten het verschil. Merho heeft de eerste scenario's gemaakt en ik heb ze herschreven. Dit is onderhand nummer 10."

Op en om het rad speelt een kidnapscène. "Knipoog naar Orson Welles'

Third Man

. Zo doen we ook een

Speed

-scène met Joyce De Troch. Er zitten nogal wat actiescènes in. Het wordt met andere woorden geen praatfilm, maar een

action-comedy

of eerder:

action-satire

."

"Er is een raamplot en een stripplot: de film gaat over het maken van een Kiekeboefilm. Kiekeboe is niet de hoofdpersoon. Wat niet betekent dat we de fans zullen teleurstellen. Ze zullen de familie Kiekeboe herkennen, maar hij wordt ook voor een ruimer publiek."

Plannen: volgend jaar documentaires genre Desmond Morris draaien voor een nog niet te noemen zender.

Robert Merhottein (Merho), striptekenaar

"Van het originele scenario blijven twee scènes of zo over", lacht Merho, "maar dat schijnt de normale gang van zaken te zijn bij film. In strip heb ik alles voor het zeggen en kan ik de personages alle mogelijke stunts laten uithalen. Hier niet. De Walibi-directie laat stunten op hun toestellen niet toe, dus hebben we hier bijvoorbeeld een radscène moeten wegsnijden."

Misstoestanden

is Merho's eerste scenario, maar zijn tweede Kiekeboe-film. "In 1992 heeft Herman Fabri

Het witte bloed

gedraaid, een letterlijke verfilming van

Album 26

. De prent werd geen groot succes, maar bewees dat Kiekeboe werkte met acteurs. Verfilming van een album bleek niet zo'n goed idee. Vandaar dat we hier niet van een album vertrekken, maar van een scenario. Misschien komt er ooit nog wel eens een boekje van..."

"Alleen Annie Geeraerts, "moemoe" is uit de vorige film meegekomen. Acteurs als Fred Van Kuyck en Ingrid De Vos had ik zo in mijn hoofd voor de personages inspecteur Sapperdeboere en Charlotte Kiekeboe. Aan Luk als Kiekeboe had ik gek genoeg niet gedacht. Ik zocht een kaalkop."

Plannen: tekent momenteel aan album 85.

Joachim Heyvaert, Kiekeboe-kenner

Joachim Heyvaert (13) uit Bornem heeft alle tachtig strips van Kiekeboe gelezen. "De acteurs zijn goed gekozen", zegt Joachim. "Luk Wyns ís Kiekeboe, dat zie je zo, en

Fanny

lijkt goed op haar personage. Karel Deruwe zie ik zitten in de rol van Van de Kasseien, typisch zo'n manager. En Joyce De Troch past perfect bij hem als secretaresse. Bij Merho zijn die altijd blond, slank en groot. En de slechterik, gespeeld door Marc Peeters, ziet er ook zo uit: staartje, bakkebaarden, norse kop mét pinguïnpakje."

"Volgens mij heeft Kiekeboe zo'n succes omdat Merho een typische familie neerzet: vader, moeder, broer en oudere zus. Bij ons is het precies zo. Ik kan me erin herkennen. Konstantinopel is slim, ik ook (lacht). Niet dat mijn familie op de Kiekeboes lijkt, overigens."

"Merho maakt nogal wat woordspelingen in zijn albums, die meestal ook grappig zijn. De striptekenaar is erg vriendelijk, heb ik net gemerkt. En hij kan snel tekenen. Ik had alleen een handtekening verwacht en ik kreeg er het hoofdje van Fanny bij, van 'de echte', 'met een dikke zoen.'"

Plannen: gaat in maart 2000 naar

Misstoestanden

kijken met nr. 85 onder de arm