Lotto-dokter onthult grote verschillen tussen bloedtesten

L'ALPE D'HUEZ -

Sinds Le Puy du Fou, waar op de ochtend van de proloog alle 180 renners op hun hematocrietwaarde werden getest, was het in de Tour erg stil geworden wat betreft de dopingcontroles. Woensdagmorgen in Sestrières - waar alle renners dicht bij elkaar logeerden en controleurs hun werk vlot konden doen - werd die stilte gebroken. 51 renners van tien ploegen (Mapei, Banesto, ONCE, Vitalicio, Casino, Cofidis, Crédit Agricole, Festina, Cantina Tollo en Mercatone Uno) werden opgeroepen voor een test.

André Putzeijs

BR>

Ze bleven allen onder de 50 procent, de waarden lagen bij iedereen lager dan in Le Puy du Fou en zo hoort dat na tien dagen inspanningen.

Maar lang niet iedereen is gerust in wat momenteel rond die bloedcontroles gebeurt. Nogal wat ploegdokters maken zich grote zorgen. Zij stellen vast dat de door hen gemeten hematocrtietwaarden soms tot 6 procent afwijken van die van de UCI. Die ontkent dat, de dokters houden voet bij stuk.

José Ibargueren, de Baskische arts die sinds drie jaar de Lotto-renners begeleidt, bond als eerste de kat de bel aan.

"Toen ik de resultaten van de controles in Le Puy du Fou in handen kreeg, wist ik niet wat ik zag. Bijna al mijn renners hadden een hogere hematocrietwaarde dan degene die ikzelf in de voorafgaande dagen had gemeten.

Uit voorzorg testte ik al onze renners driemaal. De avond voor het nationaal kampioenschap plus de donderdag- en vrijdagavond voor de Tour-start. Telkens gingen de bloedstalen naar een geaccrediteerd laboratorium. Tussen de resultaten die ik ontving, zat nagenoeg geen verschil. Maar toen kwam dat bericht van de UCI...

Eén Lotto-renner zat bij mij één week voor de Ronde begon aan 43 procent rode bloedlichaampjes en twee dagen voor de proloog op 45 procent. Volgens de UCI had hij 49 procent, dat is 6 procent hoger en maar net onder de limiet. Verder had één renner +4 procent en één zelfs -1 procent."

"Bij de UCI zegt men dat dit niet kan, dat het door mij gebruikte apparaat veel minder goed werkt dan het hunne. Maar dat is niet zo. Ook ik heb dat dure toestel, een

coulter

, gekocht. Mijn onderzoeken gebeuren in dezelfde omstandigheden als die van de UCI."

Ibargueren staat niet alleen met zijn mening. Bij Vitalicio, US Postal en Cofidis werden dezelfde afwijkingen vastgesteld.

Cofidis-dokter Menuet: "Ik testte één van mijn renners met 41 procent hematocrietwaarde, de UCI zegt dat hij 47 procent had. Bij een andere scheelde het 4 procent. Dit heb ik nooit eerder meegemaakt sinds de bloedtesten in 1997 werden ingevoerd. Maar de bloedstalen van Le Puy du Fou werden wel 95 kilometer ver naar een laboratorium gebracht. Misschien wijzigt zo'n transport de gegevens. Want elke dokter weet dat het bloed stabiel moet blijven voor je het onderzoekt."

Bij de UCI blijft men doof voor de klachten en voor de angst van de dokters.

Lon Schattenberg, voorzitter van de medische commissie: "Alleen de UCI-controles zijn van tel. Ik geloof niet in een verschil van 6 procent. Je kan alleen vergelijken wanneer alle testen in dezelfde omstandigheden worden gehouden."

Vastgoed

Jobs in de regio