Bush wil klimaattop uitstellen

De nieuwe Amerikaanse president George Bush wil dat de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Bonn met twee maanden wordt uitgesteld. Die zou dan in juli worden gehouden. Bush wil dat de Verenigde Staten meer tijd krijgen zich voor te bereiden op de klimaattop, waar de VN een akkoord willen sluiten over de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.

BR>

Bush heeft de Nederlandse minister Jan Pronk, die de conferentie voorzit, gevraagd de top uit te stellen. Pronk is enthousiast over het Amerikaanse voorstel. Hij moet wel nog de andere hoofdrolspelers in het mondiale klimaatdebat overtuigen. Canada, Japan en Australië steunen Bush. Wat de ontwikkelingslanden willen is nog niet bekend.

Pronk is blij verrast met het geluid uit de VS. De VS worden beschouwd als grootste dwarsligger in de onderhandelingen over maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan. Vorig jaar in november mislukte de klimaatconferentie in Den Haag. De teleurstelling was groot, omdat van Bush een nog grotere tegenwerking werd verwacht dan van de regering Clinton. Een reden voor deze onverwachte houding is mogelijk dat de klimaatveranderingen ook in de VS belangrijke economische gevolgen beginnen te krijgen, denkt Pronk. In het oosten en zuiden van de VS verandert het weer. Bedrijven overwegen om naar veiliger oorden te verhuizen.

Nu in het nieuws