1 op de 3 werknemers slachtoffer van e-mailterreur

We zijn een slaaf van onze mailbox geworden. Dat blijkt uit een bevraging van 'Jobat' en onderzoeksbureau Profacts bij 1.439 Vlaamse werknemers. Dertig procent van de werknemers zegt immers dat het lezen en beantwoorden van e-mails hen van ander, belangrijk werk afhoudt.

Voor twee derde van de werknemers begint de dag met het lezen van de nieuwe mails. Bij kaderleden loopt dat op tot 85 procent. Ontvangen mails worden in negen op de tien gevallen nog dezelfde dag beantwoord. Iets meer dan de helft van de ondervraagden antwoordt zelfs onmiddellijk op een nieuw bericht. Dertig procent van de werknemers zegt dat e-mail hen van ander, belangrijk werk afhoudt.

Thuis

Ook buiten het kantoor blijven velen bereikbaar. Een derde van de Vlaamse werknemers controleert thuis 's avonds zijn professionele mail. Een kwart doet dit zelfs in het weekend. Wie een smartphone heeft, maakt het nog bonter. De helft van de smartphonebezitters leest 's avonds altijd of regelmatig zijn professionele e-mails.

Bewijsmateriaal

Zeven op de tien werknemers bewaren e-mails als bewijsmateriaal in discussies met collega's. Tien procent van de werknemers kwam ooit in de problemen, omdat een e-mail onbedoeld bij de verkeerde ontvanger terechtkwam.

Nu in het nieuws