"Vijfde beatle" Neil Aspinall overleden

De als "vijfde Beatle" bekend geworden vriend en financieel manager van de Fab Four, Neil Aspinall, is overleden. Dat deelden de nog levende Beatles, Paul McCartney en Ringo Starr, en de weduwes van John Lennon en George Harrison maandag in een gezamenlijke verklaring mee. Aspinall werd 66. Hij overleed in het Memorial Sloan-Kettering Cancer Center in New York.

Belga

In de verklaring huldigen de Fab Two en de twee weduwes, Yoko Ono en Olivia Harrison, de aflijvige als "een loyale vriend en een vertrouweling".

Paul McCartney was het voorbije weekeinde nog naar New York gevlogen om zijn voormalige schoolmakker uit Liverpool in diens laatste levensuren bij te staan.

Aspinall was de eerste road manager van het wereldberoemde viertal uit Liverpool. In zijn bestelwagentje bracht hij de jongens ter plaatse voor hun optredens. In 1960 ontwierp hij de affiche voor het allereerste optreden van de Fab Four. Later bekommerde hij zich -en dit enkele decennia lang- als chef van Apple Corps om de commerciële belangen van de groep.

Op enkele platen van de Beatles is Aspinall zelfs te horen. Meestal bespeelde hij exotische instrumenten. Op 'Yellow Submarine' zong hij mee in het achtergrondkoor.

Aspinall was een van de drie "vijfde Beatles": behalve hij werden ook Stu Sutcliffe, de in 1962 overleden bassist van de groep, en Beatles-producent George Martin zo wel eens genoemd.