Moslimomroep overweegt uitzenden filmpje Wilders

De Nederlandse Moslim Omroep (NMO) overweegt om Geert Wilders' anti-Koranfilm 'Fitna' onder voorwaarden uit te zenden. De omroep moet nog intern en extern overleg voeren en wil na Pasen een besluit nemen.

Abdelmajid Khairoun, voorzitter Nederlandse Moslim Raad, de zendgemachtigde van de NMO, bevestigde zondag een bericht hierover op de website van dagblad De Pers.

Belga

De voorwaarden voor eventuele uitzending zijn dat de omroep de film eerst mag zien om zeker te zijn dat die geen strafbare uitingen bevat. Verder zou Wilders na de uitzending met voor- en tegenstanders in discussie moeten gaan.

De NMO laat wel vaker islamcritici aan het woord. Ayaan Hirsi Ali en Theo van Gogh waren ooit te gast. Wilders is eerder ook uitgenodigd, maar ging daar niet op in, aldus Khairoun. Volgens hem is het idee een teken dat moslims "in deze moeilijke tijd" bereid zijn tot verzoening en dialoog. Hij vindt dat het taboe op de film doorbroken moet worden. "Uitzending door de NMO is voor onze doelgroep een manier om aan de film te wennen."

De website waarop Wilders zijn rolprent oorspronkelijk wilde uitzenden, is sinds kort uit de lucht. Khairoun: "Misschien kunnen we helpen zijn probleem op te lossen. "En", voegt hij daar lachend aan toe, "misschien worden we zelfs nog goede vrienden".