Duitse piloot die de Saint-Exupéry neerschoot, betuigt spijt

De Duitse piloot die in 1944 het vliegtuig van Antoine de Saint-Exupéry, de Franse schrijver van het boek "Le Petit Prince" (De Kleine Prins), neerhaalde, zegt zondag in het Franse Le Journal du Dimanche dat hij spijt heeft van zijn daad.

Belga

"Als ik had geweten wie er in het vliegtuig zat, had ik nooit geschoten. Niet op hem", zegt de intussen 88-jarige Horst Rippert.

Volgens de Luftwaffe-piloot was de Saint-Exupéry een voorbeeld voor heel wat Duitse piloten. "Hij kon op een bewonderenswaardige manier de hemel beschrijven en de gedachten en de gevoelens van piloten", zegt Rippert. "Zijn werk inspireerde velen om piloot te worden."

Rippert vertelt in het Franse blad La Provence dat hij verkenningen uitvoerde boven de Zuid-Franse stad Toulon. "De Saint-Exupéry vloog met zijn Lightning P38 onder mij", aldus Rippert. "Net zoals ik had hij verkenningen uitgevoerd boven de zee en vloog hij terug over land."

De verdwijning van de Franse schrijver bleef lang een mysterie, omdat zijn lichaam noch zijn vliegtuig werden teruggevonden. In 2004 kwam uiteindelijk vast te staan dat wrakstukken die in 2000 voor de kust van Marseille werden gevonden, van zijn toestel afkomstig waren.