Kunstbeurs Tefaf in Maastricht een van de meest succesvolle ooit

De vele en belangrijke aankopen van privé-verzamelaars en musea maken de kunst- en antiekbeurs Tefaf 2008 in het Nederlandse Maastricht tot een van de meest succesvolle uit haar 21-jarig bestaan. Dat melden de organisatoren zondag. Er kwamen naar verwachting 75.000 bezoekers. Dat is 6 procent meer dan in 2007.

Belga

Conservatoren van musea uit zestien landen kwamen naar Maastricht, onder wie de Hermitage uit Sint-Petersburg, het Metropolitan Museum of Art uit New York, Tate Britain uit Londen, het Louvre en Musée d'Orsay uit Parijs en het Amsterdamse Rijksmuseum.

Moderne en eigentijdse kunst, klassieke oudheden, boeken en manuscripten lagen volgens de organisatoren uitzonderlijk goed in de markt. De Amerikaanse kunstenaar Cy Twombly kocht twee stukken klassieke kunst bij Royal Athena Galleries, New York. Er is geen enkele aanwijzing dat de schrikachtige financiële markt kunstkopers ontmoedigt, zegt Ben Janssens, voorzitter van het dagelijks bestuur van Tefaf. "In feite is het omgekeerde het geval. Sommige bezoekers gaven aan dat ze liever hun geld in kunst en antiek investeren dan in aandelen. Een interessante ontwikkeling is de toename van bezoekers uit Azië, met voor het eerst twee groepen uit China."

Voorts tonen handelaars zich tevreden over de resultaten dit jaar. "Heel anders dan bij andere beurzen trekt Maastricht grote groepen zeer serieuze bezoekers. De verkopen lopen dan ook uitstekend, in veel gevallen beter dan vorig jaar", zegt James Roundell, voorzitter van de sectie moderne & hedendaagse kunst.

Naar verwachting zal de beurs circa 75.000 bezoekers trekken, circa 6 pct meer dan in 2007. Onder hen een toegenomen aantal Russische en Braziliaanse verzamelaars. De beurs sluit maandag haar deuren. In 2009 vindt TEFAF plaats van 13 tot en met 22 maart.