Amsterdam wil Carré van faillissement redden

Print
De Amsterdamse wethouder Carolien Gehrels (Cultuur) wil Koninklijk Theater Carré ruim vier miljoen euro geven. Daarmee moet de culturele instelling het hoofd kunnen bieden aan de huidige financiële problemen, die op de lange termijn tot een faillissement kunnen leiden.
Gehrels bevestigde donderdag een bericht hierover in Het Parool. Zij wil Carré 2,1 miljoen euro schenken. Verder hoeft het theater 2,2 miljoen euro van een bij de gemeente afgesloten lening van 20 miljoen euro niet terug te betalen. In ruil daarvoor krijgt Carré vanaf 2009 geen subsidie meer en lost het 2,2 miljoen euro vervroegd af. De financiële problemen ontstonden doordat de instelling vanaf 2004 minder subsidie kreeg dan verwacht. Ook de renovatie in datzelfde jaar speelde een rol. Om die te kunnen financieren, sloot het theater een lening af bij de gemeente. Die blijkt het maar met moeite te kunnen aflossen.

"De bedrijfsvoering van Carré is goed, maar iedereen weet dat culturele instellingen niet zo veel spek op de botten hebben", lichtte Gehrels haar reddingsplan toe. Het voorstel heeft ze samen met het theater opgesteld. De gemeenteraad moet zich er nog over buigen. Bart van Heugten, bij Carré verantwoordelijk voor de financiën, zei dat het theater "met pijn en moeite" met het reddingsplan heeft ingestemd. "We zullen toch nog het een en ander moeten besparen".
Nu in het nieuws