Vlaamse kranten schetsen onfraai beeld van Poolse migranten

Print
Het beeld dat Vlaamse kranten ophangen van Poolse migranten, oogt allesbehalve fraai. Dat blijkt uit een onderzoek van de Arteveldehogeschool in Gent, met als titel "Gluren bij de nieuwe buren. Een onderzoek naar Poolse immigratie en haar beeld in de Vlaamse dagbladpers".
De studie wordt vrijdag voorgesteld op een internationaal congres aan de KULeuven, zo meldt de Arteveldehogeschool donderdag. Volgens de onderzoekers worden Polen in Vlaamse dagbladen "in extreme mate geassocieerd met criminaliteit, slecht betaald (zwart)werk en illegaliteit". Ook woorden uit de sfeer van justitie en misdaad zijn alomtegenwoordig als het over Polen gaat.

De onderzoekers stelden ook vast dat Oost-Europa in zijn geheel op een positievere manier in beeld komt. Oost-Europa wordt namelijk getypeerd als een economische groeiregio. "Maar het valt op hoe eenzijdig Oost-Europa door een economische bril wordt bekeken", luidt het.

Ten slotte blijkt dat de term "Oostblok" nog zeer dikwijl gebruikt wordt in de onderzochte kranten. "Zo positief de kranten over 'Oost-Europa' schrijven, zo zwartgallig doen ze over 'Oostblok'", luidt het. De onderzoekers wijzen er op dat het Oostblok niet meer bestaat en dat het een woord is dat dateert uit de Koude Oorlog.

In totaal werden 3.732 krantenartikels onderzocht uit de periode oktober 2005 tot en met juli 2006. Het ging om krantenartikels uit De Morgen, De Standaard, Het Laatste Nieuws en Gazet van Antwerpen.
Nu in het nieuws