Maria praat in het Engels over seks en iedereen luistert

Print
Mária Schopman, seksuologe en 'een teruglopende zestiger', maakte de afgelopen twee jaar "Sex... with mum and dad" op BBC 3.
Een Nederlands productiehuis heeft inmiddels de rechten en zoekt er een omroep bij. Een grote Amerikaanse tv-zender wil het programma, met Schopman en al, exporteren naar de VS.

Seks... met mams en paps. Rare titel eigenlijk. "Grapje. De puntjes achter Sex staan voor 'talks'. Dan wordt het dus Seksgesprekken met moeder en vader. We hebben in tien afleveringen totaal twintig gesprekken uitgezonden. Niet alleen over lichamelijke genoegens, zwangerschap, ziektes, maar ook over relaties, liefde, huisregels."

- En in Nederland weten we daar al alles van, dus kon u met een gerust hart de Noordzee over.
"Een Nederlandse producent heeft de rechten gekocht. Ze zijn vaag over de vraag of er al een omroep in is geïnteresseerd. Ik zei hun dat ze vooral aandacht moeten schenken aan multiculturele relaties."
- U maakte van 1985 tot 1995 het gezaghebbende Veronicaprogramma Radio Romantica. Waarom hield dat op; seks gaat toch altijd door?
"Veronica werd Yorin en ging commercieel."
- Dus brachten ze liever erotica dan seksuele voorlichting.
"Ze hebben het in elk geval niet meegenomen. Unico Glorie, toen de nieuwe man van Yorin, heeft me nog teruggevraagd. Het liep niet lekker; na twee afleveringen ben ik weer gestopt."
- En dan nog tussen 1987 en 2005 'Mária weet raad' op Teletekst. Wie keek daarnaar?
"We hadden vier-, vijfduizend hits per dag. Hoog in de ranglijst na het weer en het nieuws."
- Nooit televisie gedaan in Nederland?
"Ik heb wel meegewerkt aan een puberprogramma van Mary Michon voor de Ikon. Veel van haar geleerd op tv-gebied."
- Is er vandaag nog voldoende seksuele voorlichting op radio en tv?

"Goedele Liekens heeft net nog met Lulu Wang een serie gemaakt over liefde in China. Sophie Hilbrand doet het leuk met Spuiten en slikken. Ik ben het eens met socioloog Cas Wouters, dat de media incidenten en randverschijnselen al gauw presenteren als maatgevend voor de samenleving. Zoals 'alle meisjes geven hun lichaam weg voor een breezer'. Het blijkt een piepkleine groep te zijn. Moesten we beter aandacht aan besteden."
- De EO doet met '40 dagen zonder seks' weer z'n best ons seksuele onthouding aan te praten.
"Het knappe is dat een jonge moderne presentator, Arie Boomsma, het aantrekkelijk maakt om te kijken. Het gaat ze om een bepaalde levensstijl, vanaf zondags niet sporten tot geen seks voor het huwelijk. Bij de EO is niemand ongewenst zwanger."
- U zegt met de EO toch ook: het is niet alleen erop, erin, eruit, eraf.
"Dat heeft een achtergrond. U herinnert zich Clintons uitspraak 'I didn't have sex with that woman'. Dus een blowjob is geen seks; voor veel mannen is seks vooral neuken. Ik bedoel te zeggen dat er meer dan dat is. Voor veel vrouwen is het penis-in-vaginacontact niet zo nodig. Ze vinden gestreeld, gebeft worden heerlijk, aandacht krijgen vooral."
- Maar u hebt geen morele overwegingen tegen welk seksueel gedrag ook?
"Nou, jawel. Ik ben tegen seksueel geweld, inclusief vrouwenhandel. Pedofilie vind ik ook een groot probleem. Zeker waar kinderen verleid worden door verantwoordelijken als leraren en hulpverleners. Men voert aan dat kinderen zelf ook contact zoeken, maar dat lijkt me een interpretatie vanuit het volwassen seksuele denken. Als een meisje met een nieuw jurkje staat te koketteren, heeft dat niets met erotiek te maken. Al hebben ook kinderen weet van seks."
- Columnist Cees van der Pluijm schreef in 1995 in de Gay Krant dat u jongens van homoseksualiteit probeerde af te praten.
"Wat een onzin! Het verhaal achtervolgt me. Die Van der Pluijm heeft niets begrepen. Ik krijg veel brieven van pakweg vijftienjarigen die jongen-jongen of meisje-meisje verliefd zijn. Ze vragen me, onzeker, of ze homoseksueel zijn. Dan zeg ik: Dat kan, het hoeft niet. Zet jezelf niet in een vakje."
- Hoe bent u eigenlijk bij de BBC terechtgekomen?
"Ik reageerde op een mail van de producent aan de NVVS, de wetenschappelijke vereniging voor seksuologie, of ze konden komen praten over een nieuw voorlichtingsprogramma."
- Hadden ze er belang bij een Nederlander te vragen?
"Engeland heeft nog een beetje een klassenstelsel. Ze waren bang dat iemand van binnenuit te veel zou overkomen als geheven vingertje: u doet het niet goed. Iemand van buitenaf, geen 'native speaker', maakt misschien eens een taalfout. Dat geeft een natuurlijke gelijkwaardigheid. We tonen beiden iets kwetsbaars."
- U zei dat een dergelijk programma in Nederland nu vooral nodig is voor allochtone groepen.
"Over interculturele relaties, zoals tussen Nederlandse meisjes en Turkse jongens, zijn nog heel wat vooroordelen weg te werken. Tienerzwangerschappen zitten voornamelijk in de Turks-Marokkaanse hoek. Dus besteed ik extra aandacht aan anticonceptie. Het gaat ook over loverboys, van welke nationaliteit ook. Daaraan kunnen we nog wel tv-programma's wijden."
- Waarvoor u de meest aangewezen persoon zou zijn om die te maken.
"Ligt eraan of een omroep mij wil. Ik ben nu voor Amerika gevraagd. Ik ga er in maart naartoe. Het ligt daar gevoelig. Er was laatst een blote bil getoond; de omroep kreeg een enorme boete. Anderzijds; je staat verbaasd wat er weer mag aan porno op betaalde kanalen."
- Het wordt dus nog spannend: Nederland, Engeland en of Amerika.
"Het kan ook zomaar ophouden. Werken aan interactie binnen gezinnen, en zo aan verandering, vind ik het belangrijkste. Want al die ouderen willen graag dat hun kinderen ook op dit gebied een beter leven krijgen dan ze zelf hadden."
Nu in het nieuws