Paus schrapt het bekeren van joden

Print
Paus Benedictus XVI heeft beslist de tekst van een gebed "ter bekering van de joden", dat wordt gereciteerd tijdens de recentelijk gerehabiliteerde Latijnse misviering, aan te passen.
Dat schrijft dinsdag de krant van het Vaticaan, de Osservatore Romano. Verscheidene joodse organisaties, waaronder het Simon Wiesenthalcentrum, hadden geopperd dat het gebed niet kosjer was.

De aangepaste tekst zal voor het eerst worden gebruikt tijdens de misviering van Goede Vrijdag, de dag dat Christus "door de schuld van de joden en/of de Romeinen" de kruisdood stierf. In de te schrappen tekst werden de gelovigen gevraagd te bidden voor de "conversie" van de joden, "opdat God de sluier van hun hart wegtrekt" en hen de bevrijding bezorgt uit de "duisternis en de blindheid".

In de door Benedictus aangepaste versie verdwijnt de verwijzing naar de "duisternis" en wordt voor de joden gebeden "opdat God hun hart verlicht".

De huidige tekst was al een serieuze vooruitgang in vergelijking met de tekst van het gebed dat tot 1962 dienst deed en waarin sprake was van "onbetrouwbare (perfide) joden".
Nu in het nieuws