Schatten Chinese Keizer naar Nederland

Print
Drie speelklokken uit de keizerlijke collectie van het Palace Museum in de Verboden Stad zijn dinsdagochtend aangekomen bij het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement in het Nederlandse Utrecht. De klokken worden bij onze noorderburen gerenoveerd.
In de achttiende eeuw kreeg de Chinese keizerlijke familie de meest spectaculaire en kostbare cadeaus van het Westen om de handelsbetrekkingen te stimuleren. Volgens Bob van Wely, conservator van het museum, moeten er in de hoogtijdagen van het keizerrijk 4.500 klokken in het paleis hebben gestaan.

"Door oorlogen en berovingen zijn er nog 1.500 objecten overgebleven." Met het verdwijnen van de keizer is er volgens van Wely ook veel kennis over deze instrumenten verloren gegaan. "De klokken zijn heel kostbaar, maar in vervallen staat."

De komende weken maakt hoofdrestaurateur Dick van Minnen een restauratieplan. "We demonteren de klokken en maken ze gedeeltelijk schoon." Het Chinese ministerie van cultureel erfgoed heeft toestemming gegeven voor het restaureren van staatseigendom buiten de landsgrenzen. De echte restauratie begint dan ook pas als er een delegatie uit China het plan heeft goedgekeurd. De restauratie zou ongeveer een jaar duren. In maart 2009 zal er nog een transport met speelklokken naar Nederland vliegen.

Het Utrechtse museum heeft veel kennis over de restauratie van speelklokken, die uniek is in de wereld. Diverse musea, zoals het British Museum en de Hermitage in St. Petersburg deden al eerder een beroep op de kennis van het restauratieatelier in Utrecht. De verwachting is dat de gerestaureerde klokken in 2011 worden tentoongesteld.
Nu in het nieuws